Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > Κοσμοσυρροή στα Θρακικά « ΕΠΙΛΗΝΙΑ 2014 » της Θρακικής Εστίας Εορδαίας.

Κοσμοσυρροή στα Θρακικά « ΕΠΙΛΗΝΙΑ 2014 » της Θρακικής Εστίας Εορδαίας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


DSC08634

Θεματοφύλακας των παραδόσεων η Θρακική Εστία Εορδαίας, αναβίωσε και εφέτος με επιτυχία τα « Θρακικά Επιλήνια τη Γιορτή του Τρύγου και του Κρασιού », που διοργάνωσε το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο πάρκο Ι. Χρηστίδη στην Πτολεμαΐδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.

Οι φίλοι της αμπέλου και του οίνου απόλαυσαν ένα παραδοσιακό διήμερο, με θεατρικά δρώμενα, συμμετείχαν στο πάτημα των σταφυλιών, ενώ γλέντησαν και διασκέδασαν με ζωντανή μουσική από τη Λεχοβίτικη Κομπανία . Υποδεχόμενος τους καλεσμένους ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Ε. Λιβέριος Πασχαλίδης τους ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους χορηγούς και τους εθελοντές, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στην διατήρηση του εθίμου, που αναβιώνει για Πέμπτη χρονιά στο φυσικό χώρο των Θρακιωτών, ενώ διευκρίνισε ότι ξεκίνησε να πραγματοποιείται από τη « γειτονία » από την οποία πήρε τη σκυτάλη ο Σύλλογος .

DSC08620

Μεταφέροντας το χαιρετισμό του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολου Καΐδη, συνεχάρη την Διοίκηση και τα μέλη της Θρακικής Εστίας για την πλούσια δράση τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έναρξη του εθίμου υπογραμμίζοντας ότι ήταν μια πρωτοβουλία της γειτονίας του πάρκου Ι. Χρηστίδη με επικεφαλή τον Πολύβιο Κρυσταλλίδη, που έχει εξελιχθεί πλέον σε θεσμό. « Στόχος της εκδήλωσης είναι να διατηρήσει αναλλοίωτο και να μεταλαμπαδεύσει το έθιμο στις νέες γενιές » τόνισε η Γραμματέας του Συλλόγου Ελένη Πετκίδου, που είχε την επιμέλεια της παρουσίασης, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία της αμπέλου στους πρώτους  καλλιεργητές της και στη ένταξη της στη ζωή των Ελλήνων.

DSC08628

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε την προετοιμασία του Τρύγου, μέσα από το Θεατρικό δρώμενο της Ομάδας του Συλλόγου, ενώ ο παλιός βαρελοποιός Βασίλης Πασχαλίδης έδειξε σε όλους την τεχνική περάσματος νέου πάτου σε ξύλινο βαρέλι, αλλά και την απολύμανση του με φωτιά, προκειμένου να δεχθεί τον μούστο.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της μεταφοράς των σταφυλιών με κάρο και το παραδοσιακό « πάτημα » στο τεράστιο πατητήρι, ενώ η γιορτή του κρασιού ολοκληρώθηκε με την Παρασκευή της πεντανόστιμης μουσταλευριάς, που απόλαυσαν όλοι, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν στο γλέντι που ακολούθησε.

DSC08617 DSC08638

Ήταν μία ακόμα πετυχημένη δραστηριότητα της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, που τίμησαν με την παρουσία τους στη διάρκεια του πολιτιστικού διήμερου, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης, Κοσμάς Σιδηροπούλος, Γεώργιος Κοκκινίδης, Ιωάννης Τσοκτουρίδης και Μάρκος Βύρλιος, οι Πρόεδροι του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας κ.κ Γεώργιος Κωτσίδης και Γεώργιος Θεοδοσιάδης αντίστοιχα, ο Αντπεριφειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Τσότσος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων, ενώ στα πλαίσια των εκδηλώσεων η Διοίκηση του διοργανωτή Συλλόγου τίμησε τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Αμυνταίου Αντώνη Νίκου για την συμβολή του στη δημιουργία του « αμπελώνα » της Δυτικής Μακεδονίας.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team