Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ενισχύουν και επιδοκιμάζουν την πρότασή μας

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ενισχύουν και επιδοκιμάζουν την πρότασή μας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


palmos2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥΓΑΡΙΔΗ

«Καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Μια πρόταση που είναι η μόνη ελπίδα για την επόμενη μέρα της περιοχής», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδυασμό «ΑλλάΖουμε Εποχή» στη Δυτική Μακεδονία, Θέμης Μουμουλίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π». Υπογράμμισε μάλιστα πως καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πολίτες ενισχύουν και επιδοκιμάζουν την πρόταση του συνδυασμού του, αλλά και πως «δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε κανένα βαρίδιο».
Προτείνει τη δημιουργία μια τράπεζας πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα συναντάται η ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι για τη Δυτική Μακεδονία ο πολιτισμός είναι όπλο. Μπορεί να συμβάλει στην απογείωση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας και καλεί τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας «να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και να τις αναδείξουν ύψιστη γιορτή δημοκρατίας.»
♦Κύριε Μουμουλίδη, διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και σας βλέπουμε σε πλήρη κινητικότητα. Πώς εκτιμάτε την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος;
Οι εκλογές αυτές αποτελούν μια ιστορική συνάντηση της ελληνικής κοινωνίας στις κάλπες. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε, ώστε να υπάρξει η μέγιστη συμμετοχή. Η αποχή διευκολύνει το «σύστημα», που θέλει τους πολίτες θεατές. Συνεχίζουμε αποφασιστικά και επιμένουμε στον διαρκή καθημερινό διάλογο με την κοινωνία. Μαζί συνδιαμορφώσαμε τις προγραμματικές μας θέσεις , που ολοκληρωμένα παρουσιάζουμε από την προηγούμενη εβδομάδα σε κάθε πόλη. Δεσμευτήκαμε πως όχι μόνο πριν τις εκλογές αλλά κυρίως μετά τις εκλογές οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα ερωτηθούν πολλές φορές. Όλα δείχνουν πως η κοινωνία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές διαμορφώνοντας με την ψήφο το μέλλον της. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πολίτες ενισχύουν και επιδοκιμάζουν την πρότασή μας. Αισθάνομαι πως δημιουργείται ένα μεγάλο ρεύμα στήριξης της παράταξής μας και είμαι πλέον βέβαιος πως τη νύχτα της 25ης Μαΐου, η Δυτική Μακεδονία θα στείλει σε όλη την Ελλάδα το δικό της μήνυμα ανατροπής, δημιουργώντας την πιο ευχάριστη έκπληξη.
♦Παρ’ ότι μπήκατε λίγο καθυστερημένα στην “κούρσα’’, έχετε καλύψει το χαμένο έδαφος;
Ο πολιτικός χρόνος είναι πάντα σχετικός. Αν και είναι γεγονός πως για λόγους αντικειμενικούς ξεκινήσαμε με μικρή καθυστέρηση, ωστόσο η συλλογική λειτουργία της προσπάθειάς μας, βοήθησε ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και αυτή τη στιγμή το «μειονέκτημά» μας να γίνει πλεονέκτημα. Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώσαμε πρώτοι τα ψηφοδέλτιά μας, και έχουμε συναντήσει δύο και τρεις φορές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εργασιακούς χώρους. Καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Μια πρόταση που είναι η μόνη ελπίδα για την επόμενη μέρα της περιοχής. Ταυτόχρονα το γκρίζο τοπίο που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν οι κυβερνητικοί εταίροι, βρίσκει απέναντί του μια κοινωνία αποφασισμένη. Αν το 2012 υπήρχε θυμός, σήμερα υπάρχει αποφασιστικότητα και έτσι είμαι βέβαιος πως οι πολίτες θα κάνουν, πολιτικές και όχι συναισθηματικές επιλογές.
♦Στην Δυτική Μακεδονία κατέρχονται επτά συνδυασμοί ποια είναι η ποιοτική διαφορά του δικού σας ‘’αλλάΖουμε εποχή’;
Θέσαμε εξ αρχής ένα σαφές πλαίσιο της δικής μας λειτουργίας. Αυτό αφορούσε όχι μόνο τον πολιτικό μας λόγο, αλλά και το πλαίσιο διευρύνσεων. Βασική διαφορά της δικής μας πρότασης είναι πως τα ψηφοδέλτιά μας, στηρίζονται από την κοινωνία και όχι μόνο από τις κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτύχαμε μια διεύρυνση με υποψήφιους εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά το 45%. Αρνηθήκαμε να εντάξουμε στα ψηφοδέλτιά μας κάθε είδους γυρολόγους της τοπικής πολιτικής σκηνής αλλά και κάθε είδους «παράγοντες». Είπαμε όχι σε δεινόσαυρους και γύπες της πολιτικής. Λέμε όχι στις πελατειακές σχέσεις. Θέλουμε να τελειώνουμε με ένα φαύλο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα σε εθνική τραγωδία. Είμαστε μια αρραγής δύναμη και έτσι θα μας βρει η επόμενη πενταετία. Ως αριστεροί ξέρουμε να σεβόμαστε τις συνεργασίες μας, καθώς η αρχή του αμοιβαίου σεβασμού εμπεριέχεται στον πολιτικό πολιτισμό μας. Άλλη ποιοτική διαφορά που όμως οφείλω να δεχτώ πως υπάρχει και στους συνδυασμούς του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι πως συμμετέχουμε χωρίς προϋποθέσεις και «συμφωνίες» για την επόμενη μέρα. Τέλος, διαφορά μας είναι το γεγονός πως κάνουμε έναν εκλογικό αγώνα με μοναδικό όπλο τη δύναμη των ανθρώπων που πιστεύουν στην πρότασή μας, τη στιγμή που κάποιοι συνυποψήφιοί μας ξοδεύουν χρήματα δεκαπλάσια, διεκδικώντας [γιατί άραγε;] την διοίκηση της περιφέρειας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε κανένα βαρίδιο.
♦Η έλευση του Τσίπρα στην Κοζάνη, μήπως δίνει μεγαλύτερο κομματικό μανδύα στο συνδυασμό σας;
Ποτέ δεν κρύψαμε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά μας. Άλλωστε ήταν και προϋπόθεσή μας. Επομένως η έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ακριβώς για να στηρίξει την πρότασή του για την υποψηφιότητά μου στη Δυτική Μακεδονία, νομίζω πως ενισχύει θεαματικά την προσπάθειά μας. Είπαμε εξ αρχής πως οι εκλογές αποτελούν μείζον πολιτικό γεγονός και από το αποτέλεσμά τους κρίνεται εν πολλοίς και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Οι δυνάμεις της αριστεράς για πρώτη φορά, διεκδικούν και θα κερδίσουν δήμους περιφέρειες και κυβέρνηση. Είναι μια κομβική μεταβατική ιστορική στιγμή. Από αυτή τη μάχη δεν μπορεί να απουσιάσει κανείς. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την στιγμιαία αδυναμία στην επιλογή μας και να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Όμως η κοινωνία αντιλαμβάνεται και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντός της. Ξέρουμε όλοι πως αυτή είναι η μεγάλη στιγμή της ανατροπής , αυτή είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να πάρουμε τη «μοίρα στα χέρια μας».
♦Τί καινούργιο φέρνει στη λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης το δικό σας σχήμα;
Στη Δ.Μακεδονία έχουν συμβεί διαχρονικά πολλές αδικίες. Η περιφερειακή διοίκηση λειτούργησε ως φυσική προέκταση της Νομαρχιακής και αυτό ήταν λάθος. Η περιφέρεια είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός θεσμός. Ο ρόλος της είναι καθαρά πολιτικός. Βέβαια η συγκυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να αφαιρέσει αρμοδιότητες και να καταστήσει την περιφερειακή διοίκηση εκτελεστικό όργανο των κυβερνητικών αποφάσεων. Προτείνουμε τον συνολικό και δίκαιο σχεδιασμό του μέλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας. Σε τρία στάδια. Αιχμή της πολιτικής μας από την επόμενη μέρα είναι η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου προστασίας του πολίτη. Πρωτίστως του ανυπεράσπιστου πολίτη. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία, στην δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχή ιατρικής φροντίδας. Προτείνουμε την άμεση μείωση της ανεργίας μέσα από ένα σύνολο προτάσεων ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Αλλάζουμε το διοικητικό μοντέλο της περιφέρειας. Αποκεντρώνουμε την διοίκηση. Κάθε δήμος διαδραματίζει το δικό του δημιουργικό ρόλο. Στηρίζουμε προσπάθειες και προτάσεις νέων ανθρώπων. Υιοθετούμε στην πράξη το διάλογο με τους πολίτες. Ενισχύουμε με προσωπικό τις υπηρεσίες που υπηρετούν τον πολίτη και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές. Στη δική μας εποχή ο πολίτης θα ερωτηθεί και θα κληθεί να συνδιαμορφώσει την τελική πρότασή μας, αφού αυτή αφορά αποκλειστικά την κοινωνία. Και βέβαια αντιμετωπίζουμε το μέλλον, μέσα από μια διαφορετική, πολιτισμική ματιά, που σέβεται την ιστορία, τη διαφορετικότητα, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
♦Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει κέντρο εξελίξεων και υπόδειγμα αναπτυξιακού μοντέλου;
Ναι, με την προϋπόθεση πως οι πολιτικές που θα επιλεγούν θα είναι ανθρωποκεντρικές και όχι στείρα τεχνοκρατικές. Για να προχωρήσει η Δυτική Μακεδονία οφείλει να αλλάξει το παλιό διαχειριστικό πολιτικό προσωπικό της. Να εκλείψουν αμετάκλητα τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων, των μηχανισμών των «τοπικών παραγόντων». Και βέβαια να μη λυμαίνονται το μέλλον μας οι εργολάβοι. Όπως γνωρίζετε η Δυτική Μακεδονία είναι ένα ακόμη θύμα μεγαλοεργολάβων και μιας ασυνάρτητης χωρίς όραμα πολιτικής επί σειρά ετών.
♦Έχετε σχέδιο για να φύγουμε από την μονοσήμαντη ανάπτυξη της ΔΕΗ, κοιτώντας στον πρωτογενή τομέα;
Μιλήσαμε διεξοδικά για τις θέσεις μας για τη ΔΕΗ. Η πώληση έστω και μέρους της ΔΕΗ, θα είναι καταστροφική εξέλιξη για την περιοχή μας. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα και την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αρνούμαστε τον κοινωνικό αυτοματισμό . Μιλάμε για τη νέα εποχή της ΔΕΗ στη Δ.Μακεδονία. Μιλάμε για την ειρηνική συνύπαρξη της ΔΕΗ με την κοινωνία της Δ.Μακεδονίας. Είμαστε η μόνη παράταξη που εγγυάται τη μη πώληση της ΔΕΗ. Μην ξεχνάμε πως οι εκλογές τελειώνουν σε δεκαπέντε μέρες . Οι επιλογές μας θα μείνουν. Παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη των άλλων τομέων στη Δυτική Μακεδονία. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με δημιουργικό τρόπο και φαντασία, είναι προτεραιότητά μας, καθώς είναι ο τομέας που με ορθολογικό σχεδιασμό, και ταυτόχρονη ενθάρρυνση με δημιουργία υποδομών μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικής σημασίας πυλώνα ανάπτυξης. Άλλωστε ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί και μοναδική αδικία με την υποβάθμιση του ρόλου του από την περιφερειακή διοίκηση. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων. Ενθαρρύνουμε τον πρωτογενή τομέα , αλλά αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για δημιουργία υγιών μονάδων που θα αξιοποιούν ένα βιώσιμο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας. Η γούνα, η ενθάρρυνση και ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα είναι προτάγματά μας. Όπλο της πολιτικής μας είναι ο πολιτισμός και η τουριστική ανάπτυξη.
♦Έχετε θέσεις για το περιβάλλον, και την αποκατάσταση εδαφών;
Όπως γνωρίζετε το περιβάλλον σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Διεκδικούμε την οριστική προστασία του περιβάλλοντος . Δεν αρκεί ένα πρόστιμο για περιβαλλοντικό επεισόδιο, αλλά ένας διαρκής έλεγχος και εφαρμογή των διεθνών κανόνων προστασίας περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα η αποκατάσταση αλλά και η απόδοση εδαφών, αποτελεί προτεραιότητα της δικής μας πρότασης. Η αποκατάσταση και απόδοση εδαφών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Τα λιγνιτωρυχεία του χθες, κρύβουν ανθρώπινες ιστορίες , κρατούν μνήμες. Οι περιοχές αυτές πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Είναι δίκαιο οι χώροι να αποκατασταθούν και να γίνουν «ζώνες ζωής» και ανάπτυξης. Να αποδοθούν στην κοινωνία.
♦Είναι στις προτεραιότητές σας ο πολιτισμός, η προαγωγή του πολιτισμικού αγαθού και η ανάδειξη της πλούσιας τοπικής μας Ιστορίας;
Ως άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο του πολιτισμού, πιστεύω πως ο πολιτισμός μπορεί να συνθέσει ένα καλύτερο μέλλον στη Δυτική Μακεδονία. Όμως για τους «κρατούντες» στη Δ.Μακεδονία ο πολιτισμός είναι ένα σύνθημα και κάποτε ένα πυροτέχνημα. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες και τα γράμματα. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα, ο τρόπος που οι άνθρωπου συνυπάρχουν, αν θέλετε ακόμη ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί την κοινωνική σημασία του έργου τους . Έχουμε δρόμο ακόμη. Η περιοχή μας διαθέτει πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία. Η πρότασή μας για τον πολιτισμό νομίζω πως δείχνει και το δρόμο που μπορεί να «πορευτεί» η Δυτική Μακεδονία. Έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Οφείλουμε να αναδείξουμε βιώσιμους πολιτιστικούς φορείς. Προτείνουμε τη δημιουργία μια τράπεζας πολιτισμού, όπου θα συναντάται η ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας. Για μας είναι αυτονόητη η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και συνύπαρξης κάθε πολιτιστικού φορέα. Η Δυτική Μακεδονία έχει τις προδιαγραφές να αναπτυχθεί θεαματικά και άμεσα μέσα από την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος της. Όμως πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά είναι ταυτόχρονα και τα προϊόντα που παράγει η γη μας, είναι οι βιομηχανικές περιοχές της ΔΕΗ, που με την ολοκλήρωση της εκμετάλλευση τους, πρέπει να αποδίδονται στην κοινωνία. Για τη Δ.Μακεδονία ο πολιτισμός είναι όπλο. Μπορεί να συμβάλει στην απογείωση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Ποτέ δεν ασκήθηκε μια επικοινωνιακή πολιτική για την ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που θα βελτίωνε θεαματικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Προτείνουμε τη δημιουργία δύο κεντρικών φορέων. Δημιουργία Εθνικής Σκηνής Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μια πρόταση ανανέωσης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ένας φορέας που ασχολείται σε όλα τα επίπεδα με τις σκηνικές τέχνες [θέατρο, μουσική , χορός , εικαστικά], και ταυτόχρονα θα συντονίζει όλη τη Δυτική Μακεδονία στους ανωτέρω τομείς, δημιουργώντας υποδομές σε κάθε πόλη σε κάθε σχολείο. Κυρίως όμως δημιουργώντας θεατές, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη κοινωνία. Παράλληλα προτείνουμε τη δημιουργία ενός νέου φορέα ανάπτυξης πολιτισμού και τουρισμού. Οι δυο τομείς θα συνυπάρχουν με στόχο την διάσωση και προβολή κάθε πολιτιστικού προϊόντος [αρχαιολογικοί χώροι, βιομηχανικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακή μουσική κ.ά] έτσι ώστε η Δυτική Μακεδονία να μπει σε μια νέα εποχή. Ο ίδιος φορέας θα αναλάβει τη Γιορτή Δυτικής Μακεδονίας. Ένα σημαντικό και υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός όπου για μια περίοδο κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της Δ.Μακεδονίας, θα συνυπάρχει κάθε δραστηριότητα. Πρωτογενής δευτερογενής τομέας, βιομηχανικοί χώροι κ.λ.π. σε μια μεγάλη γιορτή συνάντησης, συνύπαρξης, ανάπτυξης. Ένα κορυφαίο γεγονός, χαμηλού κόστους που άμεσα μπορεί να καταστεί και κορυφαίο πανευρωπαϊκό γεγονός.
♦Ποιές οι άμεσες ενέργειες σας, αν επικρατήσετε στις εκλογές;
Μα φυσικά η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αυτή εκφράζεται σήμερα. Η δημιουργία δομών αλληλεγγύης. Μια κοινωνική πολιτική που θα έχει στο κέντρο κάθε πολιτικής μας επιλογής τον άνθρωπο και το κοινωνικό συμφέρον.
♦Ποιό μήνυμα στέλνετε στους Δυτικομακεδόνες;
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό για το μέλλον μας σημείο. Από το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται εν πολλοίς και το μέλλον της περιοχής. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια λαθών. Με σεβασμό στην εκλογική επιλογή των πολιτών, τους καλώ να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και να τις αναδείξουν ύψιστη γιορτή δημοκρατίας.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Γαλάζια» σύσκεψη αύριο στο Νυμφαίο με τη συμμετοχή Μουσουρούλη- Η παρουσία του Γραμματέα της ΝΔ- Ποιοι άλλοι θα δώσουν το «παρών»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Στο Νυμφαίο της Φλώρινας, θα βρεθούν αύριο το πρωί οι Βουλευτές της ΝΔ από τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου ...