Αρχική > Ptolemeos Plus > Η Βρετανία προτείνει τον πιο ανατρεπτικό αντικαπνιστικό νόμο στην ιστορία της Ευρώπης

Η Βρετανία προτείνει τον πιο ανατρεπτικό αντικαπνιστικό νόμο στην ιστορία της Ευρώπης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email687292_girl11

Η πρόταση που σήμερα συζητήθηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης έχει μέχρι στιγμής διχάσει και προκαλέσει ποικίλα σχόλια ανάμεσα στα δύο επιστημονικά στρατόπεδα που δημιούργησε.

Κορυφαίοι γιατροί της Βρετανίας κατέθεσαν την πρότασή τους για την εφαρμογή ενός αντικαπνιστικού νόμου που θα απαγορεύσει σε όσους ανθρώπους έχουν γεννηθεί μετά το 2000 να αγοράσουν τσιγάρα. Η πρόταση δεν περιορίζεται σε ηλικιακό όριο, αλλά κάνει λόγο για ολική απαγόρευση εφ” όρου ζωής.

Η ιδέα πίσω από την καμπάνια που παρουσιάστηκε χθες έχει ως αφετηρία το να δημιουργηθεί η πρώτη γενιά που θα έχει εξ” ολοκλήρου αποφύγει το κάπνισμα, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη των γιατρών μπορεί να επιτευχθεί έως το 2035. Ο Dr Tim Crocker-Buque, βασικός εισηγητής της πρότασης, προτρέπει τους γιατρούς να ταχθούν υπέρ της εισήγησης ώστε να πιέσουν την βρετανική κυβέρνηση να την μελετήσει διεξοδικά. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο αντικαπνιστικός αυτός νόμος θα απαλλάξει την χώρα του από το τσιγάρο κάνοντας την αρχή από τους εν δυνάμει καπνιστές που δεν είναι άλλοι από τους έφηβους. Η θεωρία του θεμελιώνεται από το γεγονός πως οι έρευνες έχουν δείξει πως το 80% των καπνιστών έχουν κάνει την αρχή στην εφηβεία τους και πως αποδεδειγμένα οι καπνιστές που ξεκίνησαν την συνήθεια πριν την ενηλικίωσή τους, δυσκολεύονται περισσότερο να διακόψουν.

Η υποδοχή της ομολογουμένως ανατρεπτικής αυτής πρότασης ήταν μοιρασμένη. Αρκετοί τη βρήκαν ριζοσπαστική και θεωρούν πως η μάστιγα του καπνίσματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακραία επιβολή νόμων. Η αντίθετη πλευρά έσπευσε να χαρακτηρίσει τη πρόταση επιπόλαιη και επιχειρηματολόγησε πως ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε έκρηξη του λαθρεμπορίου των τσιγάρων. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το παράδειγμα που αναφέρεται στο Bloomberg όπου το ρεπορτάζ διερωτάται πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο μέτρο να ισχύσει όταν για παράδειγμα δύο αδέλφια, το ένα γεννημένο το 1999 και το άλλο το 2001 θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα δικαιώματα αγοράς τσιγάρων.

Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και στην Σιγκαπούρη το 2012, αλλά ακόμη εκκρεμεί η νομική της επικύρωση ενώ στελέχη της ένωσης καπνοβιομηχανιών την χαρακτήρισαν απερίσκεπτη και προτρέπουν τους γιατρούς να την καταψηφίσουν.

Σημειώνεται πως το ιατρικό συμβούλιο της Βρετανίας έχει στο ιστορικό του δύο επιτυχίες στον πόλεμο κατά του καπνίσματος που επίσης είχαν θεωρηθεί ριζοσπαστικές. Το 2001 μετά από πιέσεις προς την κυβέρνηση πέτυχαν την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και το 2011, κατάφεραν να απαγορεύσουν στους γονείς που οδηγούν να ανάβουν τσιγάρο εντός του αυτοκινήτου όταν σε αυτό είναι συνεπιβάτες παιδιά και ανήλικοι.

 

Πηγή: lifo.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Αγία Σοφία: «Ράπισμα» της UNESCO κατά Τουρκίας για τη μετατροπή της σε τζαμί

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η καταδίκη αφορά και τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος – Έντονη ανησυχία της 44ης ...