Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Επέκταση τηλεθέρμανσης σε Κρόκο – Δρέπανο

Επέκταση τηλεθέρμανσης σε Κρόκο – Δρέπανο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


transmission

Εγκρίθηκε η προγραμματική από το δημοτικό συμβούλιο. Απορρίφτηκε το αίτημα του Αγίου Δημητρίου, όπου εντοπίστηκε χρώμιο, για μείωση των τελών ύδρευσης

Την προγραμματική σύμβαση εκπόνησης της μελέτης για την επέκταση της τηλεθέρμανσης στον Κρόκο και στο Δρέπανο, ενέκρινε χτες το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, ενώ στην ίδια συνεδρίαση απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα των κατοίκων Αγίου Δημητρίου για μείωση κατά 50% των τελών ύδρευσης, οικισμό στον οποίο προέκυψε το πρόβλημα μόλυνσης του νερού με χρώμιο.
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου, υπογράμμισε ότι «η προγραμματική σύμβαση της ΔΕΥΑΚ με την ΑΝ.ΚΟ. περιλαμβάνει τη μελέτη για την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης στους οικισμούς Κρόκου και Δρεπάνου. Μία δέσμευση της δημοτικής Αρχής για την αναζήτηση αυτής της δυνατότητας, καθώς οι δύο οικισμοί χαρακτηρίζονται από κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσουν μέσα από τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την επέκταση της τηλεθέρμανσης».
Η προγραμματική σύμβαση ΔΕΥΑΚ – ΑΝ.ΚΟ. είναι της τάξης των 382.000 ευρώ, έχει 45% έκπτωση η μελέτη και περιλαμβάνει τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, την προσωρινή και οριστική μελέτη. «Πρόθεσή μας είναι μέχρι τον φθινόπωρο του 2014 να έχει ολοκληρωθεί, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο που δίνει τη δυνατότητα σε περιβαλλοντικά και καινοτόμα έργα, να μπορέσουμε να την υποβάλλουμε για χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου», είπε η Ν. Τουμπουλίδου.
Το κόστος της επέκτασης της τηλεθέρμανσης σε Κρόκο – Δρέπανο ανέρχεται περίπου στα 32 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από την πορεία της χρηματοδότησης του έργου.
«Ας έρθει η ώρα να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά μέσα, εμείς θα έχουμε την ετοιμότητα και μακάρι να ζήσουμε την ευτυχή στιγμή να υποβάλουμε το έργο και να περιμένουμε τη χρηματοδότησή του», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Στο δημοτικό συμβούλιο έθεσε το αίτημα της μείωσης των τελών ύδρευσης στον Άγιο Δημήτριο, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Θεοχάρης Πεχλιβανίδης, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τον εντοπισμό χρωμίου στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. «Ζητάμε για τα δύο χρόνια 2012 – 2013 το χωριό μας για λόγους ηθικούς και κοινωνικούς να πληρώσει μειωμένο τιμολόγιο, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε ένα προϊόν το οποίο είναι καρκινογόνο, τοξικό και προβληματικό». Πρόσθεσε πως «επειδή καταλαβαίνουμε ότι και η ΔΕΥΑΚ έκανε έξοδα, πήραμε απόφαση να ζητήσουμε να πληρωθεί το 50%». Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του κ. Πεχλιβανίδη ότι το νερό στην περιοχή χρησιμοποιείται ακόμη αν και είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Φυσικά και χρησιμοποιούμε το νερό. Πέρα από τους κήπους που το χρησιμοποιούσαμε – που κι’ αυτό απαγορεύεται στην ουσία – όσο περνά ο καιρός ο κόσμος αρχίζει να τη χρησιμοποιεί για μπάνιο κ.λ.π., γιατί βαρέθηκε να βγαίνει έξω και να κυνηγάει τα βυτία για να πάρει λίγο νερό», τόνισε ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου.
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου, σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του φορέα συζητήθηκε το θέμα και η απόφαση ήταν αρνητική, την οποία εισηγήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο. Είπε ότι «η ΔΕΥΑΚ είναι ανταποδοτική υπηρεσία και σ’ αυτή τη βάση προσέγγισε το θέμα και έλαβε τη σχετική απόφαση».
Τελικώς το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε τη λογική της ΔΕΥΑΚ και καταψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, ενώ με το αίτημα των κατοίκων συμπαρατάχθηκαν ο συνδυασμός της Άννας Νανοπούλου και ο Λευτέρης Ιωαννίδης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Έκθεση φωτογραφίας στην Πτολεμαΐδα από την Φωτογραφική Ομάδα της πόλης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μια πολύ όμορφη έκθεση φωτογραφίας που ξεκίνησε στις 17 και θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί η φωτογραφική ...