Αρχική > Uncategorized > ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 2941/2001 ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ 200.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ Α.Ε.
None

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 2941/2001 ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ 200.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ Α.Ε.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Άρθρο του Κ.Μαυρομάτη
πρ. Δημάρχου
Πτολεμαϊδας

Την περίοδο αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση πέντε εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή, για διερεύνηση πολιτικών αποφάσεων που υποκρύπτουν σκάνδαλα, όπως η υπόθεση Βατοπεδίου.
Κανείς βέβαια δε διαφωνεί με την ανάγκη χρηστής διακυβέρνησης και με τα θέματα διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, μάλιστα το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών απαιτεί διαφάνεια παντού στις πολιτικές πράξεις και όχι επιλεκτική.
Όμως τόσο το θέμα του Βατοπεδίου, όσο και η τροπολογία Πάχτα, για τα οποία τόσος θόρυβος έγινε στη Βουλή και στα Μ.Μ.Ε. ωχριούν μπροστά στην τροπολογία 2941/2001 με την οποία χαριστικά δώθηκαν 200.000 στρέμματα δημόσιας γης των Ο.Τ.Α. του Ν.Κοζάνης στη νέα Δ.Ε.Η. Α.Ε.!!!
Όταν μάλιστα σήμερα υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη, που έχουν μικρότερη από αυτήν έκταση όπως Λιχτεντστάϊν, Αγ.Μάρκος, Μονακό κ.ά. εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το μέγεθος αυτού του «σκανδάλου» που υποκρύπτεται στην τροπολογία 2941/2001!!!
Το ζήτημα όμως αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν φωτιστούν όλες οι πλευρές της τροπολογίας όπως:
– Ότι η νέα Δ.Ε.Η. Α.Ε. είναι καθολική κληρονόμος της πρώην Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, όλων δηλαδή των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεών της, όπως η επιστροφή των εδαφών που πήρε με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (αντί πινακείου φακής) βάση των νόμων 183Α/55 και 1280/82 για δημόσιο όφελος, με τη ρητή όμως υποχρέωση, ότι μετά την εξόρυξη του λιγνίτη θα αποκαταστήσει τα εδάφη αυτά και θα τα αποδώσει στο Υπουργείο Γεωργίας το οποίο με τη σειρά του θα τα επιστρέψει στους Ο.Τ.Α. και στις τοπικές κοινωνίες για επανακαλλιέργεια ή άλλες αναπτυξιακές χρήσεις, ώστε η περιοχή αυτή να μπορεί να επιβιώσει και στη μεταλιγνητική εποχή.
Τη βασική αυτή υποχρέωση την οποία αρνείται η Δ.Ε.Η. Α.Ε. έρχεται να νομιμοποιήσει η Βουλή με την τροπολογία 2941/2001 αλλάζοντας τους νόμους, αντί να υποχρεώσει τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους.
– Ότι οι εκτάσεις αυτές, στις οποίες ολοκληρώθηκε η εξόρυξη του λιγνίτη, χαρίστηκαν στη Δ.Ε.Η. όχι γιατί τις χρειάζεται για τους σκοπούς της, αλλά για να αποφύγει την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών αυτών, όπως ρητά απορρέει από τους παραπάνω νόμους και το νόμο 1650/86 για το περιβάλλον που λέει «ο ρυπαίνων πληρώνει και αποκαθιστά τις βλάβες που προξένησε».
Με την τροπολογία 2941/2001 δεν κλωνίζεται μόνον η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους νόμους του κράτους, αλλά αποκαλύπτεται και η υποκρισία των κυβερνήσεων, από τη μια μεριά να μιλούν για πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και από την άλλη να ψηφίζουν νόμους που αφήνουν ασύδοτη τη Δ.Ε.Η. να ρημάζει το περιβάλλον, χωρίς να το αποκαθιστά και να υποχρεώνει ολόκληρους οικισμούς να ζουν μέσα στην κόλαση των ορυχείων και των αποθέσεων τέφρας!!!
– Ότι με την τροπολογία αυτή συρρικνώνεται και εκτοπίζεται οριστικά ο πρωτογενής τομέας από το λεκανοπέδιο της Εορδαίας που πριν από την εγκατάσταση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ήταν από τις πιο έφορες περιοχές της χώρας.
Ταυτόχρονα η τροπολογία 2941/2001 αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η περιοχή μας για να έχει αύριο και που προϋποθέτει την αποκατάσταση και επαναπόδωση των εδαφών.
Θα μπορούσα ακόμα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα όμως ….. «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
Εάν λοιπόν θέλουμε διαφάνεια παντού, τότε να συσταθεί επιτροπή στη Βουλή για τη διερεύνηση και του «σκανδάλου» που υποκρύπτει η τροπολογία 2941/2001 (όπως γίνεται και για το Βατοπέδι) και να αποκαλυφθούν ποια συμφέρονται και ποιες ισχυρές διασυνδέσεις κρύβονται πίσω από το μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η., που έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν ακόμα και τους νόμους του κράτους και παράλληλα να αποκαλυφθεί και σε ποιών χέρια πέρασαν οι περιουσίες μας με την τροπολογία αυτή!

ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
ΠΡ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΤΟΛ/ΔΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team