Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
None

ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τον δρόμο για την επίλυση του μείζονος προβλήματος της περιοχής μας, που αφορά την επιστροφή των εδαφών, στα οποία η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξόρυξη του λιγνίτη, άνοιξε ο βουλευτής Πάρης Κουκουλόπουλος με την επίκαιρη και τεκμηριωμένη ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ κυρία Μπιρμπίλη και Αγροτικής Οικονομίας κ. Σκανδαλίδη.
Απόλυτα δικαιολογημένη οι φόβοι του κ. Κουκουλόπουλου, να περάσουν οριστικά στα χέρια των μετόχων της νέας Δ.Ε.Η. Α.Ε. πάνω από 250000 στρέμματα της περιοχής μας, με την επικείμενη πώληση και του 17% όπου οι εκτάσεις αυτές θα εγγραφούν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.
Είναι γνωστό βέβαια ότι μετά την πρώτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ που άλλαξε το δημόσιο χαρακτήρα της σε Α.Ε. ακολούθησε η απίστευτη και άκριτη τροπολογία 2941/2001 με την οποία το κράτος υφάρπαξε τις περιουσίες μας, αστικές, αγροτικές και εποικιστικές και για ανομολόγητους λόγους τις χάρισε στους μετόχους της νέας ΔΕΗ Α.Ε.!!
Δυστυχώς το κράτος μας αποδείχθηκε ασυνεπές και αναξιόπιστο προς την πολύπαθη περιοχή μας, γιατί με το Ν. 2941/2001 ανέτρεψε, εν μία νυκτί, όλους τους νόμους 3304/55, 797/70, 1280/82 με τους οποίους επί 50 ολόκληρα χρόνια έπαιρνε η ΔΕΗ, με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τις περιουσίες μας (αστικές και αγροτικές) με την ρητή όμως υποχρέωση ότι μετά την εξόρυξη του λιγνίτη θα αποκαταστήσει, βάση των παραπάνω νόμων, καθώς και του Ν. 1650/86 και της ενιαίας ευρωπαϊκής πράξης «ο ρυπαίνων πληρώνει» τα εδάφη αυτά και θα αποδώσει πάλι στις τοπικές κοινωνίες και στους δήμους για επανακαλλιέργεια και άλλες αναπτυξιακές χρήσεις, που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της περιοχής και στην μεταλιγνιτική εποχή.
Δεν ξέρω κατά πόσο η σωστή ενέργεια του κ. Κουκουλόπουλου θα ξυπνήσει την τοπική κοινωνία ώστε να γνωρίσει την αλήθεια και να απελευθερωθεί από τα ψευτοδιλήμματα της ΔΕΗ, ότι αγόρασε τα εδάφη αυτά και πλέον της ανήκουν.
Πρώτον
Δεν αγόρασε η ΔΕΗ τις περιουσίες μας με ελεύθερες διαπραγματεύσεις αλλά τις πήρε με αναγκαστικούς νόμους τους οποίους είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.
Δεύτερον
Η νέα ΔΕΗ Α.Ε. είναι καθολική κληρονόμος όλων των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων της πρώην ΔΕΗ.
Τρίτον
Ο Ν. 2941/2001, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί σκάνδαλο μπροστά στο οποίο ωχριά το Βατοπέδι, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ βάση Συντάγματος.
Συνεπώς η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει όλα τα εδάφη που πήρε με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις πριν από το 2001.
Τέταρτον
Με την τροπολογία 2941/2001 η Βουλή από θεματοφύλακας των νόμων του κράτους μεταβάλλεται σε όργανο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, που θίγουν το κύρος και την αξιοπιστία των νόμων του κράτους και ανοίγουν παράθυρα για την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Πέμπτον
Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν παραχωρείται η κυριότητα της γης στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα ορυκτά που βρίσκονται στο υπέδαφός της, όπως ο λιγνίτης.
Παντού μετά την εξόρυξη του μεταλλεύματος οι επιχειρήσεις αποκαθιστούν τα εδάφη αυτά και τα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.
Έκτον
Σε κάθε ανεπτυγμένο και ευνομούμενο κράτος του κόσμου εφαρμόζεται η γενική αρχή, ότι το φυσικό τοπίο και η φυτική γη αποτελούν το βασικό υπόβαθρο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, και αντιμετωπίζεται, ως επίγειος και διαρκής πλούτος
Στην περιοχή μας αυτόν τον επίγειο πλούτο τον μετατρέψαμε σε νεκρή φύση!!
Έβδομον
Η ερώτηση του κ. Κουκουλόπουλου θέτει τους Υπουργούς προ των ευθυνών τους για συνέπεια λόγων και έργων.
α. Την Υπουργό ΠΕΚΑ κα. Μπιρμπίλη η οποία στην ομιλία της στην Κοζάνη (20-1-2011) μεταξύ άλλων μίλησε για την αποκατάσταση του τοπίου στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολ/δας – Αμυνταίου και την αξιοποίησή του για ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών.
β. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος με διθυραμβικό τρόπο δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ, στην ημερίδα «Η Ελληνική Γεωργία καινοτομεί» αλλά και στην Κοζάνη, ότι ο πιο ασφαλής δρόμος που οδηγεί στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ο αγροτικός τομέας και πως είναι καιρός η γη να παραχωρηθεί στους αγρότες για επανακαλλιέργεια.
Το ενδεχόμενο η ερώτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου να πάει στα αζήτητα ή να δοθεί μια απάντηση της μορφής ΝΑΙ μεν ΑΛΛΑ, είναι το πιο πιθανό.
Τότε όμως τον λόγο έχουν οι τοπικοί φορείς και ο λαός της περιοχής, αν θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία ή αν θα την αφήσουν να χαθεί, όπως και τόσες άλλες.
Είδομεν!

Κων/νος Μαυρομάτης
πρ. Δήμαρχος
Πτολεμαΐδας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team