Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ «ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΔΗΣ»
None

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ «ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΔΗΣ»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την Κυριακή 31/10/2010 με τον σύλλογο φίλων εικαστικών τεχνών Εορδαίας «Άρης Γαρουφαλίδης» στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του επισκεφτήκαμε την Θεσσαλονίκη με σκοπό να περιηγηθούμε σε εικαστικές εκθέσεις της πόλης.
Πρώτος σταθμός ήταν το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούσε την έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), που αποτελείτε από γνωστούς καλλιτέχνες της Βορείου Ελλάδας. Παράλληλα φιλοξενούσε και την ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast/Αντίθεση, με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη».
Έπειτα επισκεφτήκαμε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. όπου λάμβανε χώρα η έκθεση του πολύ σημαντικού ζωγράφου Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ (Henry de Toulouse Lautrec) ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για τις αφίσες που σχεδίασε, στα τέλη του 19ου αιώνα για το πολύ γνωστό καμπαρέ του Παρισιού Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge). Η επίδραση των ιμπρεσιονιστών αλλά και της Ιαπωνικής ξυλογραφίας ήταν εμφανής στα έργα του Λωτρέκ. Η απεικόνιση των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον με τα χρώματα και την κίνηση της νυχτερινής ζωής, χωρίς ωστόσο την λάμψη της, ήταν εξαιρετική στους πίνακες του. Στο επάνω όροφο του Ιδρύματος είδαμε την έκθεση του χαράκτη Δημήτριου Γαλάνη ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς από την Ελλάδα για να γίνει γνωστός στο Παρίσι αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη με τα χαρακτικά του. Στο ζενίθ της δημιουργικής του περιόδου σχεδίασε μια σειρά γραμματοσήμων με θέμα την Διεθνή Έκθεση του Παρισιού του 1937, κατόπιν παραγγελίας από τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. Ο Γαλάνης μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1945, εκλέχθηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και την ίδια χρονιά έγινε ισόβιο μέλος της γαλλικής ακαδημίας Καλών Τεχνών.
Η εκδρομή μας έκλεισε με φαγητό στο Δήμο Χαλάστρας, όπου ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα των εκθέσεων που είδαμε αλλά και για τους καλλιτέχνες.,
Η παρέα του συλλόγου φίλων εικαστικών τεχνών Εορδαίας «Άρης Γαρουφαλίδης» έφτασε στην Πτολεμαΐδα με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και πιο πλούσια σε εικόνες και εμπειρίες.
Αλεξάνδρα Δ. Τσιτσιντά
Εικαστικός /Φοιτήτρια Σχολής Καλών Τεχνών
Μέλος του συλλόγου
φίλων εικαστικών τεχνών Εορδαίας
«Άρης Γαρουφαλίδης»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team