Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Ενδιαφέρουσα έκθεση της Τροχαίας Πτολεμαΐδας

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Ενδιαφέρουσα έκθεση της Τροχαίας Πτολεμαΐδας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


IMG_3068

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Τροχαίας Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας από τον αρχιερατικό εκπρόσωπο Εορδαίας, Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Μανάδη,

IMG_3030

Σύνθημα της φετινής έκθεσης της Τροχαίας «Αποκτώ Παιδεία, Αλλάζω Νοοτροπία», καθώς όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης, στόχος της έκθεσης είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που ευθύνονται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Διότι, όπως είπε, αναλύοντας τα τροχαία ατυχήματα «διαπιστώνουμε ότι το 99% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε λάθη ή παραλείψεις μας, σε αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ήμασταν συνετοί οδηγοί». Σημείωσε πως για το λόγο αυτό το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτίσει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και στοχεύει κυρίως σε παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού και μόλις εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει η διδασκαλία του από αστυνομικούς της Τροχαίας που θα εκπαιδευτούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Το πρόγραμμα αυτό θα διδάσκεται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και ο μαθητής θα διδάσκεται κανόνες οδικής συμπεριφοράς και θα καλείται να τους εφαρμόσει ως οδηγός, είτε ως συνεπιβάτης, είτε ως ποδηλάτης, είτε ως χρήστης σκέϊτμπορντ να ακολουθήσει κάποια διαδρομή.

IMG_3048 1

Εξαιρετική χαρακτήρισε την εκδήλωση της Τροχαίας Πτολεμαΐδας ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης, Ιωάννης Βακουφτσής, καθώς μέσα από την έκθεση αυτή οι μαθητές των σχολείων θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να τον εφαρμόζουν αργότερα ως οδηγοί. Επισήμανε μάλιστα πως  με τις προσπάθειες της Τροχαίας «καταφέραμε τη φετινή χρονιά να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.»

IMG_3060

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και οδηγικής εκπαίδευσης τόνισε ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Πτολεμαΐδας, Βασίλης Κεφτές, καθώς όπως είπε, η χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στους θανάτους από τροχαία, με αριθμητικά δεδομένα που προκαλούν ανησυχία, καθώς κάθε χρόνο χάνεται από το χάρτη μια εύρωστη κωμόπολη, ενώ οι σοβαρά τραυματίες από τροχαία ξεπερνούν τα 20.000 άτομα.

Τις σοβαρές αναπηρίες από τροχαία αλλά και την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των τραυματιών τροχαίων ατυχημάτων τόνισε ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δημήτριος Χρήστου στην ομιλία του με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα – Νεότερα Δεδομένα – Ιατρική Προσέγγιση», επισημαίνοντας ότι το 24% των τραυμάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, ενώ τόνισε ότι οι πρώιμοι θάνατοι από τροχαία ανέρχονται στο 30%, οι οποίοι μάλιστα σημειώνονται σε 24 ώρες μετά το συμβάν.

Στις κοινωνικές, ψυχολογικές αλλά και οικονομικές συνέπειες των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Κούτσιανος, μέσα από μια βιωματική εμπειρία που τον καθήλωσε σε αναπηρκό αμαξίδιο και στάθηκε αφορμή να χάσει την αυτονομία και αυτοδιάθεσή του και να εξαρτάται από την οικογένειά του, λέγοντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια της οικογένειάς του ακόμα και για τα πιο αυτονόητα πράγματα.

IMG_3069

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, επιδείχθηκε ο εξομοιωτής εκπαίδευσης παιδιών για την κατανόηση των κανόνων του ΚΟΚ, ενώ απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο δάσκαλο Νικόλαο Μόζα για τη συμβολή του στην κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση με την έκδοση σχετικού εγχειριδίου.

IMG_3075 IMG_3022 IMG_3020

Τα συγχαρητήριά τους στο Τμήμα Τροχαίας Πτολεμαΐδας για τη διοργάνωση της έκθεσης εξέφρασαν στον χαιρετισμό τους ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, περιφ. σύμβουλος Χάρης Κάτανας, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Εορδαίας, πρόεδρος του Δ.Σ. Εορδαίας Γιώργος Θεοδοσιάδης, ευχόμενοι καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Τροχαίας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και κυρίως τους  μαθητές των σχολείων της Εορδαίας έως την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team