Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Δώσαμε τα «φώτα μας» στην αποκατάσταση μεταλλείων αμιάντου
None

Δώσαμε τα «φώτα μας» στην αποκατάσταση μεταλλείων αμιάντου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ανοιχτή πληγή αποτελούν στη Νότια Κορέα τα τριάντα οκτώ ανενεργά μεταλλεία αμιάντου, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό έφτασε χτες στην Κοζάνη αντιπροσωπεία της χώρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την τεχνογνωσία και τους τρόπους αποκατάστασης των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ).
Η 11μελής αντιπροσωπεία επισκέφτηκε χτες στις 9 το πρωί την πρώην νομαρχία Κοζάνης, όπου την υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για την αλληλουχία των δράσεων αποκατάστασης των πρώην μεταλλείων αμιάντου. Με την επίσκεψη αυτή η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης, ουσιαστικά εξάγει τεχνογνωσία σε θέματα αποκατάστασης εδαφών, λόγω εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου. Άλλωστε, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας και του Υπουργείου Ενέςργειας της Νότιας Κορέας.
Ο Γ. Σόκουτης, που με την ιδιότητα του πρώην αντινομάρχη Κοζάνης είχε την γενική εποπτεία της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ, έκανε μία πρώτη γενική ενημέρωση στην αντιπροσωπεία. Τόνισε ότι «ήδη έχει υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE (χρήση μεταλλείου αμιάντου ΜΑΒΕ ως περιοχή διάθεσης αποβλήτων αμιάντου), προϋπολογισμού 4,3 εκ. € και η α’ φάση του έργου (αποκατάσταση των αποθέσεων των ΜΑΒΕ), προϋπολογισμού 6,2 εκ. €. Με το έργο αυτό αποκαταστάθηκε σημαντικό τμήμα των αποθέσεων (40%).
Σήμερα υλοποιείται η β’ φάση του έργου (ολοκλήρωση έργου αποκατάστασης αποθέσεων και μεταλλείου των ΜΑΒΕ), προϋπολογισμού 14εκ. €. Το έργο αυτό περιλαμβάνει το υπόλοιπο των αποθέσεων, το μεταλλείο και τις οριζόντιες επιφάνειες. Τόσο η α’ όσο και η β’ φάση του έργου χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Ταμείο Συνοχής)». Τέλος, είπε, εκπονείται η μελέτη για την εξυγίανση και τον ενταφιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 35 εκ. €.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου, ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση της αντιπροσωπείας από εκπροσώπους της ΑΝ.ΚΟ., του Δημόκριτου και του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, για την τεχνογνωσία και τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν, διαβεβαιώνοντας ότι «η αποκατάσταση έγινε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους». Την ενημέρωση έκαναν εκ μέρους της ΑΝΚΟ ο γεωλόγος Τηλέμαχος Σκοτιδάκης, του Δημόκριτου ο Τάσος Τραυλός και του ΥΠΕΚΑ ο Βασίλης Στοϊκόπουλος, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο που αφορά στην αποκατάσταση του χώρου αποθέσεων των Μ.Α.Β.Ε. και στην εξυγίανση των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως επίσης στο πιλοτικό έργο LIFE.
Μετά την αναλυτική θεωρητική ενημέρωση, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον αποκαταστημένο χώρο των ΜΑΒΕ. Εκεί ο αντιπεριφερειάρχης και οι επιστήμονες ξενάγησαν τους ξένους επισκέπτες, η οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο εξυγίανσης και αποκατάστασης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, μετά την ξενάγηση δήλωσε: «Νοιώθω ικανοποίηση και υπερηφάνεια, που είμαστε σε θέση να εξάγουμε τεχνογνωσία σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως αυτό της αποκατάστασης ορυχείων αμιάντου. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα της κρίσης και των δυσκολιών πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος και διαθέτει γνώση και εμπειρία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες».
Μετά το τέλος της ξενάγησης, η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team