Αρχική > Uncategorized > Διανομή τεστ για την έγκαιρη διάγνωση όγκων του παχέως εντέρου
None

Διανομή τεστ για την έγκαιρη διάγνωση όγκων του παχέως εντέρου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του παχέως εντέρου αλλά και διανομή τεστ για τον εντοπισμό αφανούς αιμορραγίας του παχέως εντέρου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (21/1) στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Πτολεμαΐδας.
Η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Δέσποινα Σταυρούση και Ονούφριος Μαυρίδης αντίστοιχα, ενημέρωσαν τον κόσμο για την πρωτοβουλία αυτή που αφορά στην πρόγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου, η οποία όπως σημείωσε η κ. Σταυρούση, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμμάτισε το Παράρτημα ΕΑΕ για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, καθώς η πρόληψη και ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου μπορεί να οδηγήσει στην ίασή του.
Η πρόεδρος του Παραρτήματος έκανε και μία σύντομη αναφορά στο έργο της ΕΑΕ και κάλεσε τον κόσμο να ενισχύει το έργο της, ενώ σε ό,τι αφορά το τεστ που διανεμήθηκε στους παρισταμένους –το Παράρτημα παρέλαβε 150 τεστ) επισήμανε ότι θα αποσταλεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους στην Αντικαρκινική Εταιρεία μαζί με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να συμπληρώσουν και θα λάβουν στη συνέχεια την απάντηση από την εξέταση του τεστ.
Ο κ. Μαυρίδης, τόνισε την ανάγκη ευρείας ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σκοπεύει στην ελάττωση της συχνότητας της θνησιμότητας από αυτή τη νόσο. Για τον καρκίνο του παχέως εντέρου είπε ότι θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες και η τρίτη πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα και δεύτερη μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.
Ανέφερε ειδικότερα ότι η διάγνωση της νόσου σε ασυμπτωματικά άτομα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαττωθεί η θνησιμότητα, αφού στο αρχικό στάδιο η επιβίωση φθάνει και στο 94% ενώ η επιβίωση όταν εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο δεν υπερβαίνει για την πενταετία το 2,5%.
Η διάγνωση της νόσου με το Haemoccult test που διανεμήθηκε, γίνεται με τον εντοπισμό της αφανούς αιμορραγίας του εντέρου στα κόπρανα, καθώς η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ενδεχόμενη ύπαρξη όγκων του παχέως εντέρου.

Ρ.Β.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team