Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Αυστηρό μήνυμα εν όψει μαθητικών καταλήψεων

Αυστηρό μήνυμα εν όψει μαθητικών καταλήψεων

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μήνυμα προς μαθητές και γονείς έστειλε χθες το υπουργείο Παιδείας ενόψει της «ετήσιας» παράδοσης των μαθητικών καταλήψεων στα μέσα του φθινοπώρου.

katalipsiigumenitsa

Εάν η κατάληψη ξεπεράσει το τριήμερο, για κάθε επιπλέον ημέρα θα παρατείνεται το διδακτικό έτος αντίστοιχα. Χθες τα υπό κατάληψη σχολεία αυξήθηκαν σε περίπου 200 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, συνεργάτες του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, σε άτυπη ενημέρωση, ανέφεραν ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε εντολή στο Νομικό Τμήμα του υπουργείου Παιδείας να ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει ότι στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες, θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος. Σαφής πρόθεση του υπουργείου είναι να ανακόψει το παραδοσιακό κύμα καταλήψεων. Με βάση τα μέτρα που λαμβάνονταν τις προηγούμενες χρονιές, η αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων λόγω καταλήψεων γινόταν με περικοπή περιπάτων και εκδρομών, περιορισμό των πολυήμερων εκδρομών, αξιοποίηση των σχολικών εορτών. Εφόσον η ύλη δεν μπορούσε να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, γίνονταν μαθήματα μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος και τα Σάββατα. Yστατο μέτρο ήταν η παράταση του διδακτικού έτους.

Προς το παρόν οι περισσότερες καταλήψεις -περί τις 70- είναι σε σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές (ενδεικτικά 20 σε Κρήτη, 44 σε Θεσσαλονίκη, 8 Ιωάννινα, 20 σε Λάρισα, 22 Πάτρα). Από πλευράς των καθηγητών, για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών ΕΛΜΕ. Χθες, στο προεδρείο της ΟΛΜΕ διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα πρότειναν: μία 48ωρη απεργία κάθε εβδομάδα η παράταξη ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), 48ωρη απεργία η ΔΑΚΕ (στις 9 και 10 Οκτωβρίου), 48ωρη την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), πενθήμερη από αύριο Πέμπτη οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), ενώ η ΠΑΣΚ πρότεινε συστράτευση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ. Η πολυδιάσπαση των προτάσεων δυσχεραίνει την υπερψήφιση μιας. Αλλωστε χθες, δεύτερη ημέρα της απεργίας της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή έφθασε έως το 24% (στα σχολεία της Αν. Αττικής) ενώ στην περιφέρεια τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μονοψήφια. Αντίθετα, η πρώτη ημέρα της απεργίας της ΔΟΕ (μαζί με την ΑΔΕΔΥ) ξεκίνησε με συμμετοχή περίπου 55%, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μπάμπης Κόκκινος.

Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συμμετοχής των γιατρών και του προσωπικού στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Κλειστές θα είναι σήμερα και οι εφορίες, ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι υπάλληλοι στην Τ.Α.

 

kathimerini.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team