Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Αποζημιώσεις για την ακαρπία και τις ζημίες από φουσικλάδι
None

Αποζημιώσεις για την ακαρπία και τις ζημίες από φουσικλάδι

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί αλλά και άλλοι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας από την ακαρπία αλλά και από τις ζημίες που προξένησε το φουσικλάδι, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας το ύψος των ζημιών ξεπερνά το 50% της παραγωγής.
Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας, και ιδιαίτερα οι μηλοπαραγωγοί της Δυτικής και Ανατολικής Εορδαίας, από την ακαρπία και το φουσικλάδι, τόνισε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Εορδαίας Στέφανος Μπίγγας, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε και η σχετική σύσκεψη, όπου επισήμανε ότι οι ζημίες που έχουν υποστεί πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο της Εορδαίας.
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών από την ακαρπία αλλά και από το φουσικλάδι, ο αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών της Εορδαίας, καθώς, όπως ανέφερε, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί τόσο στους Πύργους όσο και στο Μεσόβουνο, ώστε να υπάρξει η στήριξη της πολιτείας στον αγρότη, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη γη του. Γι’ αυτό και κάλεσε τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους πολιτικούς της περιοχής μας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος Εορδαίας ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι μηλοπαραγωγοί.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος ανέφερε ότι λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ακαρπία και με το φουσικλάδι στη Δυτική Μακεδονία, καθώς εκτός από την Εορδαία σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί και δενδροκαλλιέργειες στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς.
Ανέφερε ότι ήδη ενημέρωσε το υπουργείο προκειμένου να δοθεί εντολή για να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για το ύψος των ζημιών, σημείωσε ωστόσο ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, αφού ο φάκελος με τους ελέγχους που θα διενεργηθούν από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για μεγάλο πρόβλημα από την ακαρπία στους Πύργους, ιδιαίτερα στις μηλοκαλλιέργειες, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού των Πύργων Ιωάννης Τακίδης, καθώς όπως ανέφερε οι ζημίες στους Πύργους ξεπερνούν το 40%, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις.
Για μεγάλο ποσοστό ακαρπίας στις μηλοκαλλιέργειες αλλά και από το φουσικλάδι στην περιοχή του Μηλοχωρίου, μίλησε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλοχωρίου Νίκος Φουρκιώτης, επισημαίνοντας ότι και στις μηλοκαλλιέργειες που έχουν καρπό υπάρχει πρόβλημα με το φουσικλάδι, γι’ αυτό πρέπει να ευαισθητοποιηθούν άμεσα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να εντάξουν τις πληγείσες καλλιέργειες σε πρόγραμμα αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον στα έξοδά τους. Διότι οι ζημίες ιδιαίτερα στα κόκκινα μήλα τα ποσοστά αγγίζουν το 80%, ενώ λόγω του μεγάλου κοστολογίου για τη χρήση φαρμάκων εξ αιτίας των βροχοπτώσεων οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Και στις μηλοκαλλιέργειες της δημοτικής κοινότητα Κομνηνών παρατηρείται ακαρπία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαράλαμπος Κουλουμπρίδης και τόνισε ότι είναι αναγκαία η αποζημίωση των καλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ ή από τα ΠΣΕΑ, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με αυτές των γειτονικών Πύργων.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team