Αρχική > Uncategorized > Απαράδεκτη συρρίκνωση του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά ΑΜΕΑ
None

Απαράδεκτη συρρίκνωση του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά ΑΜΕΑ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Να παρθούν άμεσα με την μορφή του κατεπείγοντος, όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, έστω και την τελευταία στιγμή, για να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία, ζητούν με οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος και Θανάσης Παφίλης, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία επισημαίνουν τα ακόλουθα:
«Πάνω από 1.000 παιδιά με αναπηρία έμειναν φέτος εκτός του ήδη πολύ περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος για ΑΜΕΑ. Από τα 3.000 άτομα με αναπηρία που έκαναν πέρυσι διακοπές στις κρατικές κατασκηνώσεις, φέτος θα πάνε μόλις 1.900 άτομα. Οι περίοδοι περιορίστηκαν μόνο σ’ αυτή του δεύτερου μισού του Αυγούστου. Γονείς και παιδιά μέχρι τελευταία δεν ήξεραν ακόμη αν θα πάνε κατασκήνωση.
Σύμφωνα με στοιχεία, το φετινό εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (για ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους) περικόπηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μειώθηκαν κατά 50%, ενώ το κονδύλι για την αποζημίωση των συνοδών των ατόμων με αναπηρία μειώθηκε από τα 845.000 ευρώ στα 720.000 ευρώ. Τα κονδύλια δεν έφτασαν για τέσσερις κατασκηνώσεις. Έτσι, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρίες, στον Ταΰγετο, στην Αγία Παρασκευή Λάρισας, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούνταν κάθε χρόνο 700 παιδιά με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένοι.
Οι διακοπές και ιδιαίτερα οι κατασκηνώσεις είναι δικαίωμα και αποτελούν σημαντική ανάσα για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Να σημειωθεί ότι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρία είναι ήδη πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς πέρυσι αφορούσε μόνο 3.000 παιδιά, τη στιγμή που συνολικά στη χώρα υπάρχουν 100.000 παιδιά με βαριά αναπηρία μαθητικής ηλικίας και βεβαίως ανάγκης διακοπών και συμμετοχής σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα έχουν και οι μεγαλύτεροι ανάπηροι.
Την ίδια στιγμή τα κατασκηνωτικά προγράμματα είναι πολύ υποβαθμισμένα ως προς την ποιότητα μιας και το προσωπικό είναι ελάχιστο, οι πιστώσεις πολύ περιορισμένες και τα παιδιά δεν έχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Η απάνθρωπη αυτή πολιτική δεν είναι πρωτοφανής, ούτε προκύπτει μόνο από την καπιταλιστική κρίση, παρότι η τελευταία αξιοποιείται για σαρωτικές περικοπές ακόμα και στον ευαίσθητο αυτό τομέα της φροντίδας των ΑμΕΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις όποιες δημόσιες κατασκηνώσεις υπήρχαν (όπως του ΠΙΚΠΑ και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) για τη λειτουργία κάποιων κατασκηνώσεων, φορτώνοντας και αυτό το βάρος στους γονείς. Αφού τα κονδύλια ήταν πολύ περιορισμένα και οι γονείς αναγκάζονταν να πληρώνουν και από την τσέπη τους για να μπορέσει το παιδί τους να πάει για λίγες ημέρες κατασκήνωση.
Εδώ ας σημειωθεί ότι οι οικογένειες αξιοποιούσαν αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που έχουν με θεραπείες ή επεμβάσεις γιατί πολλές από αυτές τις οικογένειες στις περιπτώσεις των βαριά αναπήρων αδυνατούν σε άλλη περίοδο που το παιδί είναι στο σπίτι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε αυτές τους τις ανάγκες.
Οι δε εργαζόμενοι καλούνταν να εργαστούν κυριολεκτικά σε κίνδυνο να χρεωθούν ατυχήματα μιας και οι υποδομές είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαράδεκτες, η αναλογία με τα παιδιά στα όρια επικινδυνότητας ενώ οι μισθοί είναι άθλιοι.
Ωστόσο, συνυπεύθυνη γι’ αυτήν την κατάσταση είναι και η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, που έχει διευκολύνει το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του και στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια, αντί να διεκδικήσει το δικαίωμα στις διακοπές με εκτεταμένο, δημόσιο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας δίκτυο κατασκηνώσεων, με βάση τις ανάγκες για όλα τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και τους ηλικιωμένους. Εκτός των άλλων, αξιοποιεί αυτήν την αρμοδιότητα προκειμένου να χειραγωγεί το γονεϊκό κίνημα των
ΑμΕΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την έκταση της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας που είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες, την ορέγονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Το πρόσχημα, που προβλήθηκε από πλευράς του Υπουργείου, αυτό του δημοσίου χρέους και της κρίσης, είναι απαράδεκτο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και της Ν.Δ. πριν 2 χρόνια έχουν χαρίσει πάνω από 110δις€ στις τράπεζες, και από τα νέα δάνεια που φορτώθηκε ο λαός μας θα χαριστούν άλλα 20δις€ στους τραπεζίτες.
Όλα αυτά όταν κυβέρνηση και Μ.Μ.Ε. του κεφαλαίου εξαπολύουν απαράδεκτες συκοφαντικές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ, στους ναυτεργάτες, στους ταξιτζήδες, αλλά και στους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι με τους αγώνες τους υπονομεύουν τον τουρισμό και τις διακοπές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν κανονικά όλες τις περιόδους οι κατασκηνώσεις για τα ΑΜΕΑ, για φέτος.
• Να παρθούν άμεσα με την μορφή του κατεπείγοντος και όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν έστω και την τελευταία στιγμή να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο φετινό πρόγραμμα.
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε από φέτος να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, για να ενισχυθούν και ν’ αναπτυχθούν οι υπάρχουσες υποδομές, να προσληφθεί το ανάλογο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, και να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις ώστε να μπορούν να εξασφαλιστούν και χειμωνιάτικες διακοπές για τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του καλοκαιριού αλλά και να λειτουργήσει με την ευθύνη του κράτους το πρόγραμμα του χρόνου για πολύ περισσότερα παιδιά και με περισσότερη διάρκεια, χωρίς καμία επιβάρυνση του γονιού».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team