Αρχική > Κόσμος > Απέπλευσε το αμερικανικό πλοίο Cape Ray

Απέπλευσε το αμερικανικό πλοίο Cape Ray

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

caperay_524_355

Το φορτηγό πλοίο MV Cape Ray του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένο για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων, απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Νόρφολκ (ΗΠΑ με προορισμό το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Ιταλίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια Τάουρο της περιοχής της Καλαβρίας «σε δύο με τρεις εβδομάδες». “Οταν φθάσει στο λιμάνι αυτό, θα φορτώσει περίπου 700 τόννους χημικών παραγόντων «προτεραιότητας “Ενα», οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανικά πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. “Ενα δεύτερο φορτίο χημικών όπλων αναχώρησε σήμερα από τη Λατάκεια, μετά το πρώτο στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟIAC).

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης (διβάστε εδώ σχετικό άρθρο) των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.

Εκτός από τα 35 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου, 63 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων. Επίσης ομάδα ενόπλων θα βρίσκεται επί του πλοίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δε διευκρίνισε εάν το πλοίο θα συνοδεύεται στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες.

Στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης τη συνέχιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 της χρηματοδότησης του εξοπλισμού των «μετριοπαθών» σύρων ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό σύμφωνα με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα όπλα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία προωθούνται μέσω της Ιορδανίας σε μη ισλαμιστές σύρους αντάρτες , περιλαμβάνουν μια ποικιλία ελαφρών όπλων, καθώς και ορισμένα ισχυρά όπλα, όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Δεν περιλαμβάνουν φορητούς πυραύλους επιφανείας-αέρος MNPADs, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη.

Επιτροπές του Κογκρέσου είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής όπλων για μήνες εξαιτίας φόβων ότι δε θα ήσαν αποτελεσματικά για την ανατροπή του “Ασαντ και του καθεστώτος του, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

 

onalert.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team