Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

anaxori leipsanou 4

Μέσα σε κλίμα πολλής και ιερής συγκίνησης μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής (18-8-2013) με τις ψαλμωδίες των ψαλτών του Αναλογίου, τους ήχους του σήμαντρου και των καμπανών του Ι. Ναού, με τη συμμετοχή πολλού Λαού έγινε η αναχώρηση του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω από τον Ιερό Ναό του Αγίου στο Βελβεντό (όπου φιλοξενήθηκε από την 27-7-2013) στον τόπο της άσκησης, στον τρόπο της κοινοβιακής οργάνωσης του μοναχικού βίου και της οσιακής κοίμησής του στην Ιερά Πατριαρχική και Κοινοβιακή Μονή του στον Όλυμπο.

Με μάτια δακρυσμένα ο πολύς λαός, που προσήλθε στη Θεία Λειτουργία, να συμμετάσχει στη Θεία Κοινωνία, να πάρει την ευχή του Αγίου και να τον ‘’ξεπροβοδήσει’’, είχε αυτή την απερίγραπτη αίσθηση της προσωπικής σχέσης, που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτόν και στον Άγιο και των αισθημάτων, που απορρέουν από αυτή τη σχέση, όταν ο προσκεκλημένος και συνάμα οικοδεσπότης του Ναού και της Ενορίας του, φεύγει. Είναι τα ανθρώπινα αισθήματα της αποχώρησης από την αναχώρηση προσώπου σεβαστού και αγαπημένου. Είναι σαν και να αφήνει ένα μεγάλο (και δυσαναπλήρωτο) κενό αυτή η αναχώρηση, που ενώ δεν είναι εγκατάλειψη ωστόσο η απουσία του προσώπου (και όχι η απουσία της άκτιστης χάρης) προκαλεί βαθύ και ουσιαστικό πόνο.

Το αίσθημα της προσωπικής σχέσης με τον Άγιο (και ό,τι θεολογικό, παιδαγωγικό και ανθρωπολογικό από αυτήν προκύπτει και θεμελιώνει) είναι ένα αίσθημα μεγάλης και βαθιάς λαϊκής παράδοσης, που το συναντήσαμε με έκπληξη και θαυμασμό από 1977 στο Λαό της Αιανής, όταν υποδεχόμαστε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικάνορα από τη Ζάβορδα όπου όλος ο λαός έβγαινε στην υποδοχή με την κραυγή: Έρχεται ο Άγιος! Και όταν γινόταν η αναχώρηση του ι. λειψάνου του, πάλι η ίδια φράση: Φεύγει ο Άγιος! Την ίδια ακριβώς φράση (μας διαβεβαιώνει ο Νικόλαος Τζινίκος, 90 ετών, από το Καταφύγι) αρθρώνουν οι Καταφυγιώτες, όταν κάθε χρόνο υποδέχονται και ξεπροβοδούν το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο χωριό τους: Έρχεται ο Άγιος! Φεύγει ο Άγιος!

Η κοινή αυτή ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση του Λαού μας, που αναπτύσσεται στις κοινωνίες ως σχέση προσώπων, σηματοδοτεί και το πέρασμα, από τις σημερινές κοινωνίες των ιδεοληψιών, των τειχών και του θριάμβου της ατομοκρατίας, για τη διαμόρφωση της κοινωνίας των προσώπων, όπου τα υποδεικνυόμενα και ενισχυόμενα από επιτήδειους τείχη είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτα, φανταστικά και φοβικά.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού ευχαριστεί το Θεό για τη μεγάλη ευλογία και τιμή για την παρουσία στο Ναό του ως οικοδεσπότη του Αγίου, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο για την ευλογία, που του παρέχει στην όλη διαδικασία της υποδοχής και της παραμονής του ιερού λειψάνου με την Αρχιερατική παρουσία και Θεία Λειτουργία, καθώς και τον Ηγούμενο της Ιερής Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μάξιμο για την με πολλή αγάπη κατ’ έτος παράδοση του ιερού λειψάνου.

Στην ιερή πομπή της επιστροφής του ιερού λειψάνου (18-8-2013) από το Βελβεντό στον Όλυμπο, συμμετείχαν εκπρόσωποι-μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) – παράρτημα Κοζάνης από το Βελβεντό, του Ιππικού Συλλόγου Βελβεντού ‘’Άγιος Γεώργιος’’, του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, μαθητές Δημοτικού και Λυκείου, φοιτητές, καθηγητές Μ.Ε., μητέρες και άλλοι νέοι.

anaxori leipsanou 5 anaxori leipsanou 3 anaxori leipsanou 2 anaxori leipsanou 1 anaxori leipsanou 6

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
18-8-2013

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team