Αρχική > Uncategorized > Αναστήλωση του αρχοντικού «Παπαχρήστου» στην Καστοριά
None

Αναστήλωση του αρχοντικού «Παπαχρήστου» στην Καστοριά

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Τη διάσωση του Αρχοντικού της οικογένειας Χρήστου Παπαχρήστου και την εξεύρεση χρηματοδοτικής πηγής για την αναστήλωσή και την απόδοσή του στους Καστοριανούς εξασφάλισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ιωάννης Τσαμίσης.
΄Υστερα από προσπάθειές του για τη διάσωση του Αρχοντικού, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η μελέτη αποκατάστασης από το Γραφείο της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου, την αναστήλωσή του ανέλαβε οικονομικά η Φιλανθρωπική Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αμερικανοελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση – ΑΧΕΠΑ» Περιφέρεια 25 Ελλάδος.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου, το Αρχοντικό, δωρεά της οικογένειας Χρήστου Παπαχρήστου, θα παραχωρηθεί προς χρήση για 50 χρόνια στην παραπάνω μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει οικονομικά όλες τις δαπάνες αναστήλωσης και αποκατάστασης του κτιρίου, τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες συντήρησης του, η κυριότητα του οποίου θα παραμείνει στο Δήμο Καστοριάς. Θα φέρει δε το όνομα των Δωρητών Φίλιππο -Κων/νο Ελευθέριο Παπαχρήστο ή Christie και θα ονομαστεί «Αρχοντικό των Απανταχού Αποδήμων Καστοριάς».
Το κτίριο θα φιλοξενήσει την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Δήμου. Επιπλέον, δύο χώροι γραφείων θα διατεθούν για χρήση στους Τοπικούς Συλλόγους Καστοριανών των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανική Ένωση Καστοριάς και Καναδά, Ελληνοκαναδικό Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Καστοριάς.
O Δήμαρχος για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της «ΑΧΕΠΑ» γιατί με την προσφορά τους ένα ακόμη Καστοριανό Αρχοντικό θα διασωθεί σύντομα, προς όφελος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας αλλά και όλων των δημοτών μας, θα λειτουργήσει δε ως πολιτιστικός χώρος –Βιβλιοθήκη, σύμφωνα και με την επιθυμία των δωρητών.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τροποποίηση Προγράμματος Δρομολογίων ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Πτολεμαϊδας Α.Ε. από Δευτέρα,10 Μαΐου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Κατασκευαστική Εταιρεία επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό σε μορφή μόνιμης απασχόλησης η με σύμβαση εργασίας ...