Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ ζητά η ΕΣΕΕ από τον Υπουργό Εργασίας 

Αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ ζητά η ΕΣΕΕ από τον Υπουργό Εργασίας 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η ΕΣΕΕ απέστειλε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση επιστολή με αίτημα για αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ.

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι το εξής:
« Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας θεωρεί το θέμα του ΟΑΕΕ και ειδικότερα την αδυναμία καταβολής εισφορών και την ποινικοποίηση των οφειλετών, όχι απλώς ένα μείζον θέμα της δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά, αλλά μείζον θέμα ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης, βασισμένου στην απαράβατη αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.
Η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος και χωρίς συνδικαλιστικές παρωπίδες, κατανοεί πλήρως την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση των ταμείων και ειδικά του ΟΑΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία καταβολής από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, λόγω των πολύ υψηλών εισφορών, καθώς επίσης στη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την κρατική επιχορήγηση τους που φτάνει το 50% του κόστους συντάξεων, στη διαρκή επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων και βεβαίως μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων που ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.
Στη κατεύθυνση αυτή, ως φορέας που με υπευθυνότητα εκπροσωπεί και εκφράζει χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, συνεχώς προσπαθούμε να ρυθμιστεί το θέμα με την αναγκαία βεβαίως συναίνεση και παρέμβαση σας, ως αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτείνοντας νέες, εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις ανακούφισης των ασφαλισμένων, αλλά με ταυτόχρονη στήριξη και διάσωση του ασφαλιστικού μας «σπιτιού». Είναι δεδομένο ότι έχουν ήδη υπάρξει από ενδιαφερόμενους, τόσο άτομα όσο και φορείς, πολλές προσφυγές στην Δικαιοσύνη, όμως για την ΕΣΕΕ σημαντικότερο είναι, να υπάρξει, με πρωτοβουλία σας, μια ρεαλιστική πολιτική απόφαση στο θέμα, η οποία θα δώσει άμεσα μια ενιαία και οριστική απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
Το μήνυμά μας είναι, ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης δεν θεμελιώνει απλώς υποχρεώσεις, συχνά ασφυκτικές και δυσβάστακτες, αλλά και δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να ερμηνεύουμε διασταλτικά τις υποχρεώσεις και συσταλτικά τα δικαιώματα. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να ερμηνεύουμε τους νόμους με το πνεύμα «υπέρ του πολίτη». Στο θέμα μάλιστα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως συναρμόδιος Υπουργός υιοθετήσατε αυτήν την ερμηνεία προς όφελος όλων των πολιτών που επιχειρούν στην ελληνική αγορά.
Εξαντλώντας από τη πλευρά μας, με οικονομετρικά στοιχεία του Ινστιτούτου μας (ΙΝΕΜΥ), κάθε μέσο που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινής λύσης, σας ζητάμε να
πάρετε μια δύσκολη μεν, αλλά γενναία πολιτικά απόφαση για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, με αντίστοιχη ανταπόδοση συνταξιοδοτικών παροχών αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό οφειλετών, λύνοντας περαιτέρω προβλήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Ταμείο.
Η μείωση των εισφορών, με αναδρομική ισχύ για όλους τους οφειλέτες, η οποία θα ανατρέχει στην αρχή της οφειλής, αναμένεται να έχει συγκεντρωτικά θετικά αποτελέσματα για τις ετήσιες εισροές του ΟΑΕΕ και παράλληλα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση για την επιβίωσή τους.
Κύριε Υπουργέ,
Είναι δεδομένο ότι με μια σειρά θετικών μέτρων επιδιώξατε να καταστήσετε ελκυστική τη νομιμότητα, τη διαφάνεια εισφορών και πόρων και να βελτιώσετε το ασφαλιστικό σύστημα από τη παραβατικότητα με τη συμμόρφωση όλων, απλοποιώντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου και απόδοσης των συντάξεων. Η οργανωτική προσπάθειά σας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, αναλογιστικών μελετών, σύστασης λευκού μητρώου επιχειρήσεων, κ.α. απαιτεί ένα ακόμα βήμα, αντίστοιχο με αυτό της μείωσης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Μπορείτε, λοιπόν, και στην περίπτωση του ΟΑΕΕ να είστε ο μόνος Υπουργός Εργασίας, που θα τολμήσει για πρώτη φορά να μειώσει επ΄ ωφελεία Ταμείου και ασφαλισμένων, το ύψος των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Σε συνδυασμό λοιπόν με την εφαρμογή της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε παράλληλα το «φαύλο κύκλο» του τεράστιου προβλήματος του ΟΑΕΕ. Σας ζητάμε σε μια κρίσιμη περίοδο, με μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση σας, τη μείωση των ασφαλιστικών μας εισφορών και την ανάλογη ευθυγράμμιση με ανταποδοτικά κριτήρια των συντάξεων, ώστε να δώσετε ταυτόχρονα ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη στους ασφαλισμένους οφειλέτες και βιωσιμότητα στο ταμείο μας».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team