Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Αγωνία για να μην χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ
None

Αγωνία για να μην χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Ο συντονισμός των ενεργειών για την ωρίμανση των έργων και την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, είναι το μεγάλο ζητούμενο που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου Μπάστα.
Η Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, καθώς όπως είπε, «μέχρι τέλους Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι όποιοι κωδικοί δεν μπορούν να έχουν απορροφητικότητα θα εξανεμιστούν τα ποσά σε άλλους κωδικούς θεματικών προτεραιοτήτων». Γι’ αυτό, η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απευθυνόμενη στους αυτοδιοικητικούς και φορείς της περιοχής, τους είπε πως «αυτό σημαίνει ότι τα έργα αυτά θα πρέπει αν τα ιεραρχήσετε άμεσα μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια και να χαράξετε τις προτεραιότητες για το ποια έργα έχουμε ώριμα ή πρέπει να ωριμάσουμε, ώστε να δεσμεύσουμε τους πόρους για την υλοποίηση των έργων που έχουμε βάλει στόχο, ο καθένας για τον δήμο και η Περιφέρεια για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε τον κίνδυνο αφαίμαξης πόρων της Περιφέρειας από το κεντρικό κράτος, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε τα έργα μείζονος σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και συνολικά για τη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα είπε ότι «μείζων θέμα είναι η ανέγερση της πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, κάτι το οποίο έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο, δηλαδή με έναν στρατηγικό σύμμαχο της Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη. Αυτό έχει να κάνει και με την παραχώρηση της έκτασης στο πανεπιστήμιο, πράγμα που έθεσα και γραπτώς και προσωπικά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε σύντομα να κλείσει το θέμα της παραχώρησης της έκτασης». Άλλο ένα μείζων ζήτημα που έθεσε ο περιφερειάρχης, είναι «η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κοζάνης», καθώς όπως σημείωσε, «το υφιστάμενο έχει κάνει τον κύκλο του και τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι γνωστά σε όλους». Επίσης θέμα μεγάλης προτεραιότητας, που έθεσε ο περιφερειάρχης είναι «η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου και του ορεινού όγκου, καθώς υπάρχει business plαn με συγκεκριμένες δράσεις, από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Πολύ σημαντικό θέμα είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα από τη Νίκη στη Λάρισα, η βελτίωση των υποδομών στο αεροδρόμιο Κοζάνης, η δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης συνεδριακού κέντρου στα Κοίλα, η αξιοποίηση μέσα από την επαναπόδοση εδαφών για οργανωμένο κέντρο μηχανοκίνητου εξοπλισμού». Τέλος, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας στόχευση» το ζήτημα «της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Κοζάνης με την Καλαμπάκα, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν». Τέλος, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα επαναδοθέντα εδάφη της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας το ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας, αλλά και την καταγγελία της πρώην Ν.Α. Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Γεωργία Ζιμπελιάδου, αναφέρθηκε στις πρόσθετες δυσκολίες του μνημονίου σε σχέση με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα σημείωσε ότι αν ίσχυσε το Ν συν 3 θα έπρεπε να έχουμε πληρωμές 171 εκ. ευρώ μέχρι τέλους του 2011. Εμείς είμαστε στα 130 εκ. δηλαδή θα θέλαμε άλλα 41 εκ. να πιάσουμε το στόχο. Ο στόχος όμως του μνημονίου είναι 69 εκ. έχουμε δηλαδή άλλα 29 εκ. παραπάνω από το Ν συν 3. Αυτό δείχνει τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει». Η Γ. Ζεμπιλιάδου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πληρωμές που έχει να περιμένει αυτό το πρόγραμμα είναι 69 εκ. ευρώ, από τα οποία όμως δεν έχουμε τίποτα, είμαστε δηλαδή στο μηδέν».
Τα παραπάνω στοιχεία – πρόσθεσε, «δείχνουν τη μεγάλη αγωνία που έχουμε ως Διαχειριστική Αρχή για να μην χάσουμε πόρους».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team