Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Έμβλημα του δήμου Εορδαίας με τον Πτολεμαίο Α του Λάγου
None

Έμβλημα του δήμου Εορδαίας με τον Πτολεμαίο Α του Λάγου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Απόφαση για το έμβλημα του Καλλικρατικού δήμου Εορδαίας καλείται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, το οποίο, σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Σοφοκλή Σιδηρόπουλου στη συνεδρίασή του οργάνου τη Δευτέρα, θα συμπίπτει με το έμβλημα του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας, καθώς προτείνεται να έχει ως λογότυπο την κεφαλή του Πτολεμαίου Α΄ του Λάγου.
Ο καθορισμός εμβλήματος, της χρήσης δηλαδή δηλωτικού σήματος των δήμων, προκύπτει από το άρθρο 5 του Ν. 3852/2010, και το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας καλείται να καθορίσει το σήμα του νέου δήμου που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των Καποδιστριακών δήμων Πτολεμαΐδας, Αγίας Παρασκευής, Βερμίου και Μουρικίου, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που σχετίζονται με την Ιστορία, τη μυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής του.
Ως γνωστόν, την κεφαλή του Πτολεμαίου του Λάγου είχε ως έμβλημά του και ο πρώην δήμος Πτολεμαΐδας.
Ο Πτολεμαίος ήταν ιδρυτής της ομώνυμης δυναστείας και σύμφωνα με την μαρτυρία του Αρριανού κατάγονταν από την αρχαία Εορδαία: «Εορδαίοι δε Πτολεμαίος ο Λάγου και Αριστόνους ο του Πεισαίου» (Ινδική, XVIII). Ο Πτολεμαίος διατηρούσε αδερφική φιλία από τα παιδικά του χρόνια με τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ φέρεται και ως ετεροθαλής αδελφός του, καθώς εθεωρείτο ότι ήταν καρπός της Αρσινόης με τον εραστή της βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο.
Ο Πτολεμαίος, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Σιδηρόπουλου, διακρίθηκε για την ανδρεία του, τη συνετή πολιτική του και τον σεβασμό προς τους αλλοεθνείς υπηκόους του, όπως π.χ. τους Εβραίους.
Σημαντική υπήρξε ωστόσο η συμβολή του Πτολεμαίου στον πολιτισμό και την παιδεία, με σημαντικότερο έργο του την ίδρυση της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που περιείχε 700.000 τόμους και η οποία υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους Ρωμαίους, ενώ το ολοκληρωτικό χτύπημα δόθηκε επί Χαλίφη Ομάρ του Β΄

Ρ.Β.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team