Αρχική > Slider > Τα συνοδά έργα της 5ης μονάδας θα γίνουν στην ώρα τους – Η ΔΕΗ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συλλόγου Μηχανικών για καθυστερήσεις

Τα συνοδά έργα της 5ης μονάδας θα γίνουν στην ώρα τους – Η ΔΕΗ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συλλόγου Μηχανικών για καθυστερήσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Δεν υπάρχει ανησυχία για την υλοποίηση στην ώρα τους, όλων των συνοδών έργων της υπό κατασκευή μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, σε σχέση με την ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στο εργοτάξιο, υπογραμμίζοντας μάλιστα την  «κρισιμότητα τήρησης του αρχικού συμβατικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου έργου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση έναρξης κατασκευής των συνοδών έργων, εκτιμώμενης αξίας 400εκ ευρώ περίπου (πέραν του 1,4 δις του κυρίως έργου) και συγκεκριμένα την κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και τη σύνδεση του, την κατασκευή αυλής λιγνίτη, την αποκομιδή της τέφρας και του αγωγού μεταφοράς νερού ψύξης. «Σε γενικές γραμμές δεν αποτελούν ανησυχητικό σημείο τα θέματα αυτά», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» υψηλόβαθμο στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ, για την δημοπράτηση και υλοποίηση των συνοδών έργων, προσθέτοντας ότι «το έργο ξεκίνησε εδώ και 19 μήνες και έχουμε μπροστά μας άλλους 31 μήνες, χρόνος ικανός για την αποπεράτωσή τους». Παρέπεμψε μάλιστα σε προηγούμενα θερμοηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, με πιο πρόσφατο αυτό της Μελίτης, υποστηρίζοντας ότι «συγκριτικά είμαστε σε καλύτερο σημείο». Ειδικότερα επισήμανε:

-Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης δημοπρατήθηκε και επίκειται η ανάδειξη του μειοδότη. Όσο για την ηλέκτριση της μονάδας τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα σε σχέση με την Μελίτη, γιατί εκεί η ηλεκτροδότηση έγινε από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, δηλαδή κατασκευάστηκε μία γραμμή 20 χιλιομέτρων, ενώ τώρα θα χρειαστεί μία γραμμή ηλεκτροδότησης το πολύ 5 χιλιομέτρων.

– Η ψύξη της «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V» θα γίνει από την  λίμνη Πολυφύτου. Ήδη κατασκευάζεται αγωγός από τον Πολύφυτο στο Αμύνταιο, ο οποίος περνά ακριβώς δίπλα από την υπό κατασκευή μονάδα και έχει προβλεφτεί παροχή.

– Ο ταινιόδρομος που απαιτείται για την  αποκομιδή τέφρας, είναι έργο που μπορεί να κατασκευαστεί σύντομα, όπως επίσης υπάρχει όλος ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής αυλής λιγνίτη.

Πάντως, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, παραδέχονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, αντιθέτως πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών των συνοδών έργων, γι’ αυτό στις άμεσες προτεραιότητες της αρμόδιας διεύθυνσης είναι η άμεση δημοπράτησή τους. Τέλος, για μία ακόμη φορά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου της 5ης μονάδας, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν και τα χρονοδιαγράμματα και η ποιότητα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για Μονάδα Βάσης συνολικής ισχύος 660 MW με εγχώριο καύσιμο. Προβλεπόμενη Διάρκεια Λειτουργίας 35 χρόνια (220.000 ώρες). Βαθμός Απόδοσης 41,5%, Σωματίδια 10 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 50), SO2 150 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 400), ΝΟx 200 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 400). Η δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τον αρχικό συμβατικό σχεδιασμό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και η εμπορική του λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας