Αρχική > Ποντιακά > Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η δημιουργία έδρας για τον ποντιακό και μικρασιασιατικό ελληνισμό

Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η δημιουργία έδρας για τον ποντιακό και μικρασιασιατικό ελληνισμό

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ως επιτυχημένη δράση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χαρακτήρισε ο πρύτανής του, Αχιλλέας Ζαπράνης την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, την οποία υλοποίησε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και τόνισε πως «στρατηγικός στόχος στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εν συνεχεία μιας ανάλογης Έδρας στο Πανεπιστήμιο, που θα μπει στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας».

Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης,κατά την τελετή λήξης των μαθημάτων διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου και την απονομή βεβαιώσεων που έγινε στην αίθουσα συνεδρίων, το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, τον οποίον διάβασε η υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων και διεθνών σχέσεων Μαριέτ Βαϊνά, ανέφερε:

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και του συνόλου της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση. Καλωσορίσω με ιδιαίτερη χαρά τους επισκέπτες και προσκαλεσμένους μας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Με τη σημερινή εκδήλωση υπηρετούνται δύο σημαντικοί στόχοι. Αφενός σηματοδοτούμε έναν ιδιαίτερης σημασίας σταθμό στις σχέσεις μας με το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Αφετέρου αναδεικνύουμε και τιμούμε τους ανθρώπους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την προώθηση της μεταξύ μας συνεργασίας.

Ο σημαντικός σταθμός είναι η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και είναι σημαντικός σταθμός, επειδή η εξαιρετική επιτυχία που είχε το εγχείρημα, δείχνει ότι η συνεργασία μας, την οποία αρχίσαμε πέρυσι τέτοια εποχή, βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Δείχνει, επίσης, ότι η αντίληψη από την οποία εμφορούνται οι δύο φορείς για την εξωστρέφεια, όχι απλώς είναι ταυτόσημη, αλλά επιπλέον λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Το προκύπτον «γινόμενον» είναι αναμφισβήτητο ότι λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.

Ήταν πράγματι και εξ αποδείξεως, εξαιρετικά επιτυχημένος ο κύκλος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου. Δυο λόγια θέλω να πω γι’ αυτήν: Είναι μια από τις γνησιότερες εκφάνσεις της ζωντάνιας και συνειδησιακής αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού για την αυθεντική του ταυτότητα ανά τους αιώνες. Ήταν πάντοτε ένα καντήλι αναμμένο στα χρόνια της σκλαβιάς, που μαζί με το φως που ρίχνει ώστε μέσα στα σκότη της σκλαβιάς να βλέπουμε όρθια και περήφανη την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, φωτίζει και το γεγονός της παράλληλης διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας.

Η μετάδοση – μετάγγιση και του υπέρτερου αυτού νοήματος της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στους εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στον εφετινό κύκλο, είναι ο οδηγός που θα μας βοηθήσει να επαναλάβουμε το εγχείρημα αυτό με ακόμη μεγαλύτερη ζέση και την επόμενη χρονιά.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ……

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team