Αρχική > Slider > Στα σκαριά Τυροκομική Σχολή στη Βλάστη

Στα σκαριά Τυροκομική Σχολή στη Βλάστη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Την ικανοποίηση του αιτήματος για περαιτέρω ανάπτυξη του Πρότυπου Κτηνοτροφικού  Κέντρου της Βλάστης με την ίδρυση  Τυροκομικής Σχολής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις που διαθέτει η ορεινή αυτή κοινότητα του δήμου Εορδαίας, μελετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το αίτημα αυτό τέθηκε εκ νέου στον Υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της 1ης Στρογγυλής Τράπεζας για την αειφόρο ανάπτυξη στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στη Βλάστη.  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις της πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας  που λειτουργεί στη Βλάστη, λέγοντας  ότι «είναι πάρα πολύ θετικό ότι η ποικιλία που υπάρχει εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για προϊόντα που μπορούν να καταλήξουν σε πιστοποίηση και που μπορεί να συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή. Θετικό ότι ο δημόσιος χώρος ασχολείται και με παραγωγικές μονάδες οι οποίες είναι αποδοτικές».

Ερωτηθείς για τις προσθέσεις του αναφορικά με τη δημιουργία μιας νέας εκπαιδευτικής δομής του Υπουργείου του στη Βλάστη, είπε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε, σύντομα θα δοθεί η απάντηση», ιδιαίτερα που, όπως σημείωσε, θα έχει διαρκείς επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, καθώς με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην περιοχή έγινε το Σάββατο και μια ουσιαστική συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των  αρωματικών φυτών στην περιοχή της Εορδαίας.

«Στη Βλάστη γίνεται μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, προκειμένου το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό με τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος τη Τ.Κ. Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το Κτηνοτροφικό Κέντρο της Βλάστης και τις υποδομές του με τη δημιουργία μιας Τυροκομικής Σχολής».

Στο θέμα αξιοποίησης των υποδομών της Βλάστης για την αγροτική εκπαίδευση  αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, με δήλωσή του στον «e-ptolemeos.gr», τονίζοντας μάλιστα ότι «για το σκοπό αυτό υπάρχει μια κινητικότητα από το δήμο και για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Γαλάνου, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε υποδομές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν εκπαιδευόμενους, αλλά και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές οι οποίες είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν».

«Το Κτηνοτροφικό Κέντρο Βλάστης αποτελεί κινητήρια δύναμη της Κοινότητας αλλά και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, εισφέροντας παράλληλα με αξιόλογα έσοδά του στον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Μιχαλάκης, στον «e-ptolemeos.gr». Υπογράμμισε δε ότι «μπορεί και πρέπει να αποτελεί πηγή γνώσης για τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους της περιοχής, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει μοναδική πηγή γενετικού υλικού για την προβατοτροφία της χώρας πουλώντας εγχώρια πρόβατα ορεινής φυλής προς εκτροφή».

Το Κτηνοτροφικό Κέντρο διαθέτει τρία ποιμνιοστάσια, αίθουσα μηχανικής άμελξης, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εργαστηριακούς χώρους για φοιτητές και βοηθητικούς, καθώς και μετεωρολογικό σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση και επισκευή των κτηρίων που φιλοξενούν το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης, τον ξενώνα και το “Μουσίκειο Παρθεναγωγείο” Βλάστης, το οποίο φιλοξένησε τη διαπεριφερειακή βαλκανική συνάντηση του Σαββάτου, με προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και με βοήθεια από το δήμο Εορδαίας και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη