Αρχική > Slider > Σύσκεψη με Σταθάκη για απαλλοτριώσεις Αχλάδας – Αποφασίστηκε νέα συνάντηση με συμμετοχή των «Λιγνυτωρυχείων Αχλάδας»

Σύσκεψη με Σταθάκη για απαλλοτριώσεις Αχλάδας – Αποφασίστηκε νέα συνάντηση με συμμετοχή των «Λιγνυτωρυχείων Αχλάδας»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και της εταιρίας «Λιγνυτωρυχεία Αχλάδας», παρέπεμψε την αντιμετώπιση του θέματος για τις απαλλοτριώσεις του ομώνυμου οικισμού του νομού Φλώρινας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, κατά την οποία οι τοπικοί φορείς ζήτησαν την ενιαία απαλλοτρίωση της τοπικής κοινότητας Αχλάδας, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη του ομώνυμου λιγνυτωρυχείου. Στην συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, οι βουλευτές Φλώρινας Κώστας Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Αντωνιάδης της ΝΔ, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κώστας Γέρου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας Αθανάσιος Μάινας και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του χωριού.

Ο περιφερειάρχης επέδωσε στον Γ. Σταθάκη το ομόφωνο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεται:  «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την αντίθεσή του στην  κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ξεχωριστά για τους τρεις οικισμούς της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας και ζητά:

Την άμεση ακύρωση των σχετικών αποφάσεων που έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Ταυτόχρονα αξιώνει την κήρυξη απαλλοτρίωσης για το σύνολο του οικισμού με μία απόφαση ΦΕΚ ως ενιαίου οικισμού».

Να σημειωθεί ότι για την Αχλάδα είχαν εκδοθεί δύο ΦΕΚ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη του ορυχείου. Ένα για τον κύριο οικισμό και για τον δεύτερο οικισμό και ένα ξεχωριστό ΦΕΚ για τον μικρό οικισμό «Γιουρούκι», προκειμένου να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Όμως οι κάτοικοι ζητούν ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, θεωρώντας ότι έτσι ο αγώνας τους για τις απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια για την μετεγκατάσταση θα είναι πιο αποτελεσματικός. Βεβαίως υπάρχει και εδαφολογική μελέτη η οποία ορίζει τον τρόπο εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, ενώ σημειώνει ότι η απαλλοτρίωση και η εκμετάλλευση του λγνιτωρυχείου πρέπει να γίνει ενιαία. Επίσης, η Τοπική Κοινότητα, η Συντονιστική Επιτροπή και οι κάτοικοι ζητούν την εκκίνηση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στην Τοπική Κοινότητα με την οποία οι κάτοικοι με πλειοψηφία τριών πέμπτων αποφάσισαν την μετεγκατάσταση του χωριού τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε με το αίτημα για μία και μόνο απαλλοτρίωση που θα συμπεριλαμβάνει τους τρεις οικισμούς, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί από κοινού με την εταιρία που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο. Έτσι, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, στην οποία θα είναι παρούσα και η εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας