Αρχική > Slider > Σε λειτουργία οι ηλιακοί συλλέκτες σε Μαμάτσειο & Μποδοσάκειο – Σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τα δύο νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης

Σε λειτουργία οι ηλιακοί συλλέκτες σε Μαμάτσειο & Μποδοσάκειο – Σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τα δύο νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενεργειακή αυτονομία σε ζεστό νερό χρήσης και σε ψύξη απέκτησαν το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, με την ολοκλήρωση του έργου «Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ (ζεστό νερό χρήσης), ηλιακή ψύξη με ψύκτη απορρόφησης και υποβοήθηση της θέρμανσης με την υπολειπόμενη θερμική ενέργεια».

Τα ηλιακά συστήματα τέθηκαν ήδη σε λειτουργία, ενώ όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Περικλής Κοσμολιάπτσης, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το σύστημα ψύξης.

«Με την εγκατάσταση των ηλιακών αυτών συστημάτων προσδοκούμε τα δύο νοσοκομεία να έχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και σημαντική μείωση στις δαπάνες που καταβάλλουν για ενέργεια, καθώς δεν θα καταναλώνουν καθόλου πετρέλαιο ή ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση ζεστού νερού τη θερινή περίοδο, καθώς θα καλύπτονται από τους ηλιακούς συλλέκτες κενού που εγκαταστάθηκαν στο δώμα του Μποδοσάκειου και στη στέγη του Μαμάτσειου νοσοκομείου», είπε.

Επισήμανε μάλιστα ότι «με τους ηλιακούς αυτούς συλλέκτες θα έχουμε και ηλιακή ψύξη, δηλαδή η περίσσεια θερμικής ενέργειας θα οδηγείται σε έναν ψύκτη απορρόφησης με την οποία θα επιτυγχάνεται κλιματισμός των χώρων των δύο νοσοκομείων, ενώ τη χειμερινή περίοδο θα υποβοηθούν την θέρμανση με την υπολειπόμενη θερμική ενέργεια».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «τα δύο νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης είναι πρωτοπόρα στην υλοποίηση επιδεικτικών και εμβληματικών δράσεων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε ενεργοβόρα δημόσια κτίρια, καθώς «είναι τα μοναδικά νοσοκομεία στην Ελλάδα που διαθέτουν τέτοιο σύστημα».

Ο προϋπολογισμός του έργου που ήταν ενιαίος και για τα δύο νοσοκομεία του Νομού Κοζάνης και ανήλθε σε 1.850.000 ευρώ, ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) Θεματική Περιοχή : GR03 – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”.’

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη