Αρχική > Slider > Πράσινο φως για τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης – Σε ένα έτος αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο

Πράσινο φως για τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης – Σε ένα έτος αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σε ένα χρόνο από σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης (ΒΙ.ΠΕ.), μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του χώρου της ΒΙ.ΠΕ. μεταξύ της εταιρίας ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. και του δήμου Κοζάνης. Το ενδεχόμενο της έναρξης αξιοποίησης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ, έρχεται μετά από καθυστερήσεις, παλινωδίες και καθυστερήσεις 20 ετών, αφού αυτό το εγχείρημα είχε ξεκινήσει το 1997 αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η συμφωνία υπογράφτηκε την Τρίτη 16 τρέχοντος στην Καστοριά και προβλέπει την εσαεί παραχώρηση της έκτασης 680 στρεμμάτων, από τον δήμο Κοζάνης στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ. Το τίμημα καθορίστηκε στο 15% των εσόδων που θα καταβάλει η εταιρία στον δήμο Κοζάνης. Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εμπλεκόμενοι για το θέμα, υπογράμμισε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας ανακοινώνουμε τη δημιουργία και λειτουργία του Βιομηχανικού Πάρκου Κοζάνης. Ανάβει το πράσινο φως να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και να γίνει απολύτως λειτουργική η ΒΙ.ΠΕ., το Επιχειρηματικό Πάρκο, όπως λέγεται πλέον, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι έτοιμο και να υποδεχτεί τις πρώτες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν». Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε μία τετραετία μπορεί να έχουν εγκατασταθεί περί τις 25 επιχειρήσεις, αφού ήδη έχει εκδηλωθεί αντίστοιχο ενδιαφέρον με αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ενώ σε 10-15 χρόνια το Πάρκο θα έχει πληρότητα, περίπου κατά 75%. Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 680 στρέμματα της έκτασης, τα 380 είναι αξιοποιήσιμα για εγκατάσταση επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης έχει δυναμικότητα στέγασης περίπου 100 επιχειρήσεων.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης, σημειώνοντας πως «η ΑΝ.ΚΟ» ήταν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα». Σημείωσε ότι «η συμφωνία όπως έχει κλείσει δίνει δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά και δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει παραγωγικά την περιουσία της». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η περιοχή μας πρέπει να εκμεταλλευτεί την ΒΙ.ΠΕ, σε συνδυασμό με τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, όπως οι δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για την υλοποίηση των επενδύσεων και βεβαίως το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας».

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς κλείνει ένας κύκλος καθυστερήσεων και η αξιοποίηση της ΒΙ.ΠΕ. θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, τονίζοντας ότι «το εγχείρημα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Την εξέλιξη χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Μανόλης Καρακάσης, αναφερόμενος στον θετικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η νέα Βιομηχανική Περιοχή έχει συνολική έκταση 680 στρεμμάτων, χωροθετείται στις κτηματικές περιφέρειες Μαυροδενδρίου και Κοίλων, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έκταση όπου έχει αποφασιστεί ότι θα μεταφερθεί ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και θα μετονομαστεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης με την ένταξή της στον ν. 3982/2011. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα εισάγει για πρώτη φορά στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο τη δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και θα δημιουργήσει ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί τέλος ότι η εταιρία ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Α.Ε. ανήκει κατά 67% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά 33% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας