Αρχική > Ενέργεια > Ποιές ενεργειακές συνεργασίες συζητά στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Ποιές ενεργειακές συνεργασίες συζητά στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σαν το χαλί που θα στρώσει ένα δυναμικό «follow up» κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, μετά τον ΟΛΠ (Cosco) και τον ΑΔΜΗΕ (State Grid), αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Στο πρόσωπο του Πεκίνου άλλωστε βλέπουν τον πιο «ζεστό» από όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς επενδυτές, με τους Κινέζους να τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει μπαράζ νέων κινήσεων στην Ελλάδα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Σε αυτή την σαφή προτίμηση της κυβέρνησης για μια στρατηγική συνεργασία με τον ιδιότυπο κινεζικό καπιταλισμό, η ενέργεια κατέχει περίοπτη θέση. To τάιμινγκ μάλιστα της έγκρισης χθες από την Κομισιόν για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την State Grid, και ενώ ο Πρωθυπουργός πετούσε ήδη για το Πεκίνο, ερμηνεύονταν από κυβερνητικά στελέχη ως το καλύτερο χαρτί που θα μπορούσε να κουβαλήσει στις βαλίτσες του.

Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση θα έβλεπε με καλό μάτι την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινεζικές επιχειρήσεις τόσο για την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όσο και για την ιδιωτικοποίηση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, και ενώ υπάρχει πάντα το σχέδιο για την Μελίτη ΙΙ.

Στην ουσία ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους Κινέζους της CMEC που έχουν θορυβηθεί ή και παγώσει το αρχικό τους ενδιαφέρον για το project μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, και να διασφαλίσει την συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Τα θέματα τα οποία έχουν ανησυχήσει την κινεζική εταιρεία είναι τόσο η αναγγελία Σταθάκη ότι θα δημοπρατήσει ξανά το ορυχείο της Βεύης, όσο και τα σενάρια που θέλουν να εξετάζεται η συμμετοχή της άδειας για την Μελίτη ΙΙ στο προς πώληση πακέτο των μονάδων της ΔΕΗ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team