Αρχική > Slider > Οδοιπορικό του «e-ptolemeos» στον παραδοσιακό Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας

Οδοιπορικό του «e-ptolemeos» στον παραδοσιακό Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πιερίας, τον παλαιό Άγιο Παντελεήμονα βρέθηκε ο «e-ptolemeos.gr» καταγράφοντας μοναδικού κάλους εικόνες, που κόβουν την ανάσα!

Πανέμορφος, αναπαλαιωμένος χτισμένος σε υψόμετρο 440 μέτρων στη σκιά του επιβλητικού Ολύμπου, και με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο  ο παλιός Άγιος Παντελεήμονας αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στον «e-ptolemeos.gr» κάποιοι από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού, τόνισαν ότι ο οικισμός με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα, καθώς πριν από αρκετά χρόνια είχε σχεδόν ερημώσει όταν οι κάτοικοι μετακόμιζαν μαζικά στο μεγαλύτερο χωριό το Νέο Παντελεήμονα. Η κατάσταση όμως μεταστράφηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με την επιστροφή στο χωριό δημιουργικών νέων ανθρώπων, οι οποίοι με τις δραστηριότητες τους, συνέβαλλαν στην ταχεία τουριστική ανάπτυξη του οικισμού.

Στα γραφικά μαγαζάκια που ξεπροβάλλουν μέσα στα καλντερίμια, μπορεί κανείς να βρει όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, εκλεκτό μέλι, γλυκά κουταλιού και διάφορα βότανα.

Στη μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, σύμφωνα με τον Ιερέα της γίνονται πολλοί γάμοι και εκκλησιάζονται εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και οι επισκέπτες της θερινής περιόδου.

Πλήρως ικανοποιημένοι από την μεγάλη επισκεψιμότητα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταστημάτων, δεδομένου ότι τόσο το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού, όσο και η μικρή απόσταση που τον χωρίζει από τα θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, εκτίναξαν τουριστικά την περιοχή, καθιστώντας την πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Κούλα Πουλασιχίδου