Αρχική > Slider > Ο Γ. Σταθάκης στο αναπτυξιακό συνέδριο: Ισχυρός πυλώνας του εθνικού συστήματος η ΔΕΗ

Ο Γ. Σταθάκης στο αναπτυξιακό συνέδριο: Ισχυρός πυλώνας του εθνικού συστήματος η ΔΕΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του εθνικού συστήματος, ακόμη και με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα της ενέργειας, επανέλαβε ο Γιώργος Σταθάκης από την  Κοζάνη, ο οποίος παραβρέθηκε κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστήριξε επίσης ότι ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων στα τέλη Ιουλίου με την  ψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη Ιουλίου, αλλά από κει και πέρα θα ακολουθηθούν οι δικαστικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα από τον Μεταλλευτικό Κώδικα για τον καθορισμό των τιμών. «Η συζήτηση και ο διάλογος που αναπτύσσουμε σήμερα αφορούν τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Η Δυτική Μακεδονία είναι η ενεργειακή καρδιά, αφού εδώ παράγεται το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε, επίκεντρο αποτελούν οι συζητήσεις για το μέλλον του ενεργειακού τομέα, οι αλλαγές που θα γίνουν και τι επιπτώσεις θα έχουν», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας πως «πάγια θέση μας είναι ότι πάμε σ’ αυτό το αλλαγμένο τοπίο συντεταγμένα, διατηρώντας στο επίκεντρο την ΔΕΗ, ως ισχυρό πυλώνα του εθνικού μας συστήματος και ταυτόχρονα διατηρώντας –  παρά τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν υπέρ των ΑΠΕ – την λιγνιτική παραγωγή στο μέγιστο δυνατό βαθμό που είναι συμβατός με τις συμφωνίες για το κλίμα του Παρισιού και με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τους περιβαλλοντικούς στόχους του μέλλοντος».

Για το market test, σημείωσε: «δεν έχουμε ακόμη ανοίξει τον διάλογο με την Κομισιόν, υποβάλλουμε αυτές τις μέρες την πρότασή μας, θα υπάρξει διάλογος και το market test θα γίνει τον Οκτώβριο, εφ’ όσον έχουμε καταλήξει προηγουμένως τη συμφωνία».

Για Αναργύρους και Ακρινή δήλωσε: «Έχουμε προχωρήσει και καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που μπαίνει τώρα στη Βουλή, την τροπολογία για τους Αναργύρους. Αυτή λύνει το πρώτο μεγάλο πρόβλημα. Δεύτερο, έχουμε ετοιμάσει το Προεδρικό Διάταγμα και για την Ακρινή και για τους Αναργύρους. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά για να προχωρήσουμε έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει, ειδικά για τους Αναργύρους. Εφόσον θα έχουμε  ψηφίσει το νομοσχέδιο τέλος Ιουλίου, από κει και πέρα παραπέμπεται στον Μεταλλευτικό Κώδικα και στα δικαστήρια που θα αποφασίσουν για τις τιμές, με ότι προβλέπει η νομοθεσία. Άρα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα».

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα το απόγευμα της Τετάρτης κατά την άφιξη του πρωθυπουργού, ο Γ. Σταθάκης, τόνισε: «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Κοζάνη, όπως ξέρετε, από την πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, έχουμε ανοίξει διάλογο, είχα συμμετάσχει στο περιφερειακό συμβούλιο, μετά στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, άρα ο διάλογος είναι ανοιχτός. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, καθαρές. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο χώρος και οι προθέσεις της κυβέρνησης να πάμε συντεταγμένα σε μία λύση, η οποία στο τέλος της ημέρας θα έχει ισχυρή τη ΔΕΗ και θα προσαρμοστούμε και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας