Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Πορτοκαλόπιτα η ζουμερή

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Πορτοκαλόπιτα η ζουμερή

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Την πρώτη φορά που δοκίμασα αυτή την πορτοκαλόπιτα, μου φάνηκε σαν γαλακτομπούρεκο αλλά με πορτοκάλια.

Σιροπιασμένη πορτοκαλόπιτα µε αφράτη υφή και πλούσια γεύση. Μπορείτε να την σερβίρετε µε µία µπάλα παγωτό σαν επιδόρπιο, με γλυκό πορτοκάλι ή να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Τα παιδιά μου συνηθίζουν να την απολαμβάνουν μαζί με ένα ποτήρι γάλα!

 

Υλικά :

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

για το σιρόπι :

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2,5 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις 200οC.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (λάδι, ζάχαρη, αυγά, βανίλιες, γιαούρτι) εκτός από το φύλλο κρούστας και το baking powder και με το σύρμα κουζίνας τα ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά. Προσθέτουμε και το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ανοίγουμε το φύλλο και το κομματιάζουμε ανά δύο (2) φύλλα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα. Ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά το φύλλο.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και ελαφρώς να φουσκώσει. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας το χυμό, το νερό, την ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας να βράσουν για 12 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός.Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τρυπάμε εδώ και εκεί την πορτοκαλόπιτα, ώστε να ρουφήξει καλύτερα το μπόλικο σιρόπι που ετοιμάσαμε, με προσοχή όμως να μη χαλάσουμε την επιφάνειά της.  Περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα με το καυτό σιρόπι. Το σιρόπι μη σας φανεί πολύ, θα το ρουφήξει όλο η πορτοκαλόπιτα.

Για εμένα, η γεύση της πορτοκαλόπιτας την επόμενη ημέρα είναι στα καλύτερά της!

Πηγαίνει πολύ ωραία με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια!

Καλή μας όρεξη!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]

Συντάκτης: e-ptolemeos team