Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαγάνα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαγάνα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Η λαγάνα είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι την Καθαρά Δευτέρα, μετά ακολουθούν όλα τα υπέροχα φαγητά και η λίστα είναι μεγάλη!

Δοκιμάστε να ετοιμάσετε τη δική σας λαγάνα στο σπίτι, η συνταγή είναι πανεύκολη! Λαγάνα τραγανή από έξω και ζυμωτή από μέσα. Η πιο τραγανή και γευστική που έχετε δοκιμάσει ποτέ σας.

 

 Υλικά :

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 ml + 2 κουτ. σούπας νερό
  • 10 γραμ. ξερή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

Εκτέλεση :

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 oC πάνω κάτω αντιστάσεις. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό (τα 350ml) που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά και το 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε το μείγμα όπως είναι για 20-30 λεπτά στην άκρη για να φουσκώσει και να αναπτυχθεί η μαγιά. Μετά τον χρόνο αναμονής,  ρίχνουμε μέσα το αλεύρι  το αλάτι  και το λαδί.  Τα ανακατεύουμε στο μίξερ με γάντζο 5-6 λεπτά και αφήνουμε να χτυπήσειπολύ καλά το μίξερ το σκληρό αλεύρι για να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Εναλλακτικά αν δεν το κάνουμε στο μίξερ, ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι τουλάχιστον 10 λεπτά. Όσο πιο ελαστική γίνει η ζύμη μας τόσο πιο τραγανό θα είναι το αποτέλεσμα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλευρώνουμε τα χεριά μας για να μην κολλάει το ζυμάρι και να μπορούμε να το δουλέψουμε, το βάζουμε στο μπολ με το λάδι και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος  μέχρι που να διπλασιαστεί (περίπου 1 ½ -2 ώρες).

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίζουμε σε δύο μέρηπαίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε το ένα ζυμάρι πάνω της, ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι  και με τον  πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι πάνω στην λαδόκολλα. Η φιλοσοφία της λαγάνας είναι ότι δεν έχει σχήμα οπότε ανοίγουμε το ζυμάρι όπως εμείς θέλουμε. Παίρνουμε την λαδόκολλα την βάζουμε πάνω στο ταψί, διορθώνουμε την λαγάνα και λίγο με το χέρι μας και συνεχίζουμε με την άλλη σε ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλα. (Τα κομμάτια της λαδόκολλας που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουνμέγεθος λίγο πιο μεγάλο από το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στην κάθε λαγάνα). Θα χρησιμοποιήσουμε ή δύο ταψιά (ένα για κάθε λαγάνα) ή ένα μεγάλο ταψί που μέσα θα βάλουμε και τις 2 λαγάνες.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας νερό και το 1 κουτ. γλυκού ζάχαρηκαι τα ανακατεύουμεπάρα πολύ καλά με το πινέλο μέχρι που να διαλυθεί η ζάχαρη. Αλείφουμε την λαγάνα με το ζαχαρόνερο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και περιμένουμε περίπου 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες. Μόλις φουσκώσουν με το δάχτυλο μας πατάμε την λαγάνα σε σημεία πολλά κάνοντας δαχτυλιέςήμε ένα πιρούνι τρυπάμε την λαγάνα πολλές φορές. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο από επάνω και ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά.

Καλή μας όρεξη και καλή Σαρακοστή!

Tips :

  1. Η επιτυχημένη λαγάνα χωρίζει το πάνω μέρος με το κάτω.
  2. Για να γίνει τραγανή η λαγάνα ο φούρνος πρέπει να καίει.

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team