Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κουρκουμπίνια

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κουρκουμπίνια

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Σιροπιαστά κουρκουμπίνια! Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά χάρις στο τραγανό αλλά ζουμερό τους φύλλο. Ένα γλυκό πολύ οικονομικό, το οποίο το ετοιμάζετε αμέσως μόλις τελειώσετε την ανάγνωση της συνταγής γιατί έχει ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας!

Υλικά :

Για τα κουρκουμπίνια

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • Σπορέλαιο
  • Λίγο νερό

Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ κουτάλα σούπας γλυκόζη
  • Φλούδα από μισό λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση :

Ξεπαγώνουμε τα φύλλα, ανοίγουμε την συσκευασία και απλώνουμε τα φύλλα. Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την ώρα του βρασμού, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Για να φτιάξουμε τα κουρκουμπίνια χρειαζόμαστε κάθε φορά 2 φύλλα.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε με το σπορέλαιο και γύρω γύρω στις άκρες του με το πινέλο το περνάμε με νερό. Από πάνω βάζουμε ένα άλλο φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε πάλι όλο και βάζουμε νερό στις άκρες του. Κάθε φορά χρειαζόμαστε 2 φύλλα. Στη συνέχεια διπλώνουμε στη μέση, λαδώνουμε την επιφάνεια πάλι και τυλίγουμε σφιχτά τα φύλλα, φτιάχνοντας ένα σφιχτό στενόμακρο ρολάκι. Βρέχουμε τις άκρες του πάλι με νερό και με το δάχτυλό μας το πιέζουμε ελαφρά να κλείσει.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας, συνολικά βγαίνουν 6 ρολάκια. Τοποθετούμε τα ρολάκια κάθε φορά που είναι έτοιμα σε ένα δίσκο εργασίας ή σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να κολλήσει το φύλλο. Αν τα αφήσετε παραπάνω ώρα, μην ξεχάσετε να καλύψετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν οι άκρες τους.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι καλά ακονισμένο και χωρίς δοντάκια σε μπουκίτσες  2,5 εκατοστών, μικρά κουρκουμπινάκια.

Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές.

 Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και κατευθείαν όπως καίνε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο πλέον σιρόπι.

Τα αφήνουμε μέσα λίγη ώρα (20 λεπτά σίγουρα) μέχρι να σιροπιαστούν καλά. Στραγγίζουμε καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε!

Tips:

  1. Όσο παραπάνω τα αφήνουμε στο σιρόπι τόσο πιο σιροπιαστά θα γίνουν (θέμα γούστου).
  2. Για να μείνουν τραγάνα τα κουρκουμπινάκια, αφού τα βγάλουμε από την κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αφήνουμε ξεσκέπαστα.

Καλή μας όρεξη !!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team