Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Γλυκό του Κουταλιού Φράουλα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Γλυκό του Κουταλιού Φράουλα

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις. Σας προτείνω να φτιάξετε γλυκό κουταλιού φράουλα, όσο τις βρίσκετε ακόμα, το οποίο θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!!

Υπέροχο, μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού, απολαύστε το μόνο του ή με παγωτά, τούρτες, σοκολάτες και πολλές άλλες γλυκές…αμαρτίες!!!

 

Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. Γιαννούλα Παούνη 

Η οικογένεια της κας. Γιαννούλας ασχολείται μεταξύ άλλων,  με την καλλιέργεια βιολογικής φράουλας στο Πεδινό Φλωρίνης.
Υλικά :

  • 1 κιλό φράουλες
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ φράουλας ή 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • Χυμό από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση :

Διαλέγω πάντα για το γλυκό μικρές προς μεσαίες σε μέγεθος φράουλες ώριμες και γερές. Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και έπειτα αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα(η οποία πρέπει να είναι ή αντικολλητική ή με βαρύ πάτο για να μην κολλάει το σιρόπι), μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το λικέρ ή το κονιάκ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τις βάζουμε στο ψυγείο ένα βράδυ να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Την άλλη ημέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε όσο βγάζουν οι φράουλες αφρούς.

Επιλέγω πάντα να το βράζω σε χαμηλή φωτιά γιατί φουσκώνουν πολύ να μη χυθεί το σιρόπι, αλλά και για να ελέγχω τον βρασμό, δεν θέλουμε να λιώσουν οι φράουλες!

Για αυτό το λόγο δεν ανακατεύουμε (μία φορά στην αρχή)! Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 5΄- 8΄, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι αλλά με μία πετσέτα.

Αφού κρυώσει τελείως (περίπου 5 με 6 ώρες) σουρώνουμε τις φράουλες (προσεκτικά να μην χαλάσουμε το σχήμα τους), τις αφήνουμε σε ένα μπολ και βράζουμε το σιρόπι μόνο του στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει.

Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε όλο το γλυκό να βράσει για 7-8 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο. Ένα λεπτό πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε στο γλυκό μία βανίλια!

Αφού ηρεμήσει από τον βρασμό, κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε για 1 λεπτό. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε σε μέρος όπου έχει δροσιά.

Αν δεν διατηρήσουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο.

Αν τυχόν περισσέψει σιρόπι, το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι μέσα στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε παγωτά, τούρτες κτλ.

Tips :

  • Μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο, λόγω των φυτοφαρμάκων που συνήθως έχουν. Πρώτα τις πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και έπειτα βγάζουμε το κοτσάνι τους. Αν βρείτε, επιλέξτε άγριες φράουλες.
  • Σε περίπτωση που παραβράσουν οι φράουλες μη σκάτε! Κάνατε μία μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα!

 

Καλή επιτυχία!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team

Open

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ

Close