Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Γαλακτομπούρεκο σε ρολάκια

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Γαλακτομπούρεκο σε ρολάκια

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Παραδοσιακό και αγαπημένο γαλακτομπούρεκο!

Ένα σιροπιαστό γλυκό με πολλούς οπαδούς, φτιαγμένο με πολύ εύκολο τρόπο καθώς δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας και μπορεί να το φτιάξει και μια αρχάρια νοικοκυρά.

Καλύτερο γαλακτομπούρεκο δεν έχω δοκιμάσει, με τρεμουλιαστή κρέμα και σιρόπι σε πολύ καλές αναλογίες!

Υλικά :

Για τα φύλλα και την κρέμα

  • ½ κιλό φύλλο μπακλαβά
  • 325 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια γάλα εβαπορέ
  • 2 ποτήρια νερό για αραίωση
  • 4 κρόκους
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. βούτυρο για το φύλλο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 2

Εκτέλεση :

Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη και την βανίλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας για 5΄μεχρι να πήξει ελαφρά. Σβήνουμε τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε έναν – έναν στην κρέμα μας. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα την κρέμα μας για να μην πιάσει κρούστα. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί, χρησιμοποίησα το μεγάλο ταψί της κουζίνας . Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε 1 φύλλο το βουτυρώνουμε, το διπλώνουμε στη μέση κατά μάκρος, το κόβουμε στη μέση και βάζουμε στην κάθε άκρη μία κουταλιά σούπας κρέμα, διπλώνουμε στα πλάγια και τα τυλίγουμε σε φλογέρα. 

Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο μας ταψί, κάθε φλογέρα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας.

Όταν πια τελειώσουμε, αλείφουμε με το βούτυρο που απόμεινε (αν απόμεινε…….αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  πάνω κάτω αντιστάσεις για 25΄.

Όσο ψήνεται, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσαρόλα για 6’ λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει. Βγάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο το αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στον πάγκο μας και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι σιγά – σιγά με μια κουτάλα της σούπας. 

Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και απολαμβάνουμε το υπέροχο αυτό γλυκό!

Καλή μας όρεξη !!

 Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team