Αρχική > Ενέργεια > “Κλειδώνει” η πρόταση για το 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ – Οι μονάδες του Αμύνταιου και της Μελίτης στο βασικό σενάριο

“Κλειδώνει” η πρόταση για το 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ – Οι μονάδες του Αμύνταιου και της Μελίτης στο βασικό σενάριο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σε μία βασική πρόταση κορμό φαίνεται να καταλήγει η ελληνική πλευρά για το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών. Η πρόταση αυτή αναμένεται να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ενώ εκτός από το βασικό σενάριο θα περιλαμβάνονται ακόμη μία ή δύο παραλλαγές. Πιθανότατα η σχετική εισήγηση να τεθεί επί τάπητος ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ όπως έχει αποκαλύψει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση.

Τώρα ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, εδώ φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί μαξιμαλιστικά παρουσιάζοντας προς τις Βρυξέλλες το πλέον ευνοϊκό για τη ΔΕΗ σενάριο, υπό την έννοια ότι βασικός στόχος της εταιρείας είναι να αποχωριστεί από πάγια που δεν περιλαμβάνονται στο μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί να παραμείνει στη ΔΕΗ το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου (που δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο), καθώς και μία από τις δύο πιο σύγχρονες μονάδες της Πτολεμαΐδας (σε πρώτη προτεραιότητα) ή εναλλακτικά της Μελίτης.

Εφόσον δε επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τελικά στο πακέτο να περιλαμβάνεται το συγκρότημα μονάδων του Αμύνταιου, μαζί με τη μονάδα της Μελίτης (τόσο τη μονάδα εν λειτουργία όσο και την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας), τότε εγείρονται αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση των επενδυτών. Ειδικά για την περίπτωση του Αμύνταιου να σημειωθεί ότι προτείνεται προς πώληση παρά τα πρόσφατα προβλήματα της κατολίσθησης. Ωστόσο η ελληνική πρόταση προβλέπει την παραχώρηση μαζί με το ορυχείο της Λακκιάς, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι την αποκατάσταση του ορυχείου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ……

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team