Αρχική > Slider > Κατάργηση πανελλαδικών και εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με απολυτήριο λυκείου, ανακοίνωσε ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου από Κοζάνη

Κατάργηση πανελλαδικών και εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με απολυτήριο λυκείου, ανακοίνωσε ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου από Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στοχεύει στην αναβάθμιση του λυκείου και οι απόφοιτοι του λυκείου θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο με το απολυτήριο λυκείου, αλλά η εφαρμογή του νέου συστήματος απαιτεί ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, τόνισε από την Κοζάνη ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

«Είμαστε στην Κοζάνη σήμερα για να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε μία προβληματική στο χώρο της εκπαίδευσης, που συνήθως δεν τονίζεται κι’ αυτό είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις αναπτυξιακές επιλογές των Περιφερειών μας», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς ψήφιση προς το τέλος Ιουλίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκεί προβλέπουμε νέους θεσμούς για πρώτη φορά και οι οποίοι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στις αναπτυξιακές επιλογές των Περιφερειών, όπου τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα των περιοχών έχουν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο». Τόνισε ωστόσο ότι «το βασικό μας πρόβλημα είναι το λύκειο και το θέμα είναι πως θα το αναβαθμίσουμε. Και από την αναβάθμιση του λυκείου θα προκύψει ο νέος τρόπος εισαγωγής. Αυτό που είναι εντελώς σίγουρο είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις με την σημερινή τους μορφή δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστούν. Στο μέλλον οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια. Αυτό δεν θα γίνει αύριο. Θέλει τουλάχιστον ένα βάθος τριετίας. Μέχρι τότε θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα που βαθμιαία θα μας οδηγήσει στο νέο σύστημα. Έχουμε ένα σχέδιο πάρα πολύ σοβαρό και ελπίζω να επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση του λυκείου, γιατί είμαστε μία χώρα χωρίς λύκειο τελικά ή τουλάχιστον χωρίς τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου». Ακόμη ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο Λύκειο εάν δεν γίνουν γενναίες μεταβολές στην τεχνική εκπαίδευση και στο τεχνικό λύκειο.

Σε σχέση με την κάθετη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας ήταν κατηγορηματικός. «Κι’ εμείς διαφωνούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν θα το πάρουμε πίσω», σημείωσε.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας