Αρχική > Slider > Κατάλευκο τοπίο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία – Με περισσότερο χιόνι και λιγότερο κρύο συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά

Κατάλευκο τοπίο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία – Με περισσότερο χιόνι και λιγότερο κρύο συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Με υποχώρηση του παγετού και με πολύ χιόνι ξημέρωσε η μέρα σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στη Δυτική Μακεδονία. Ολόκληρη η περιφέρεια είναι κατάλευκη, καθώς από τις 6 το πρωί άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι παντού, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο νότιο τμήμα.

Παράλληλα ο υδράργυρος σημείωσε μικρή άνοδο, παραμένοντας ωστόσο πολύ κάτω του μηδενός. Στις 7.45 το πρωί το θερμόμετρο του δημαρχείου Κοζάνης έδειχνε -9 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο χιόνι που έπεσε πάνω στο παλιό, «έπιασε» αμέσως και δημιουργήθηκε ικανοποιητική χιονόστρωση σε όλη την περιοχή. Το έστρωσε και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της περιοχής και τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθάριζαν συνεχώς και έριχναν αλάτι από την πρώτη στιγμή της νέας χιονόπτωσης, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Στη μάχη του αποχιονισμού συμμετέχουν περίπου 150 αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των 12 δήμων, ενώ η Εγνατία οδός έβγαλε ισάριθμα αποχιονιστικά σε όλο το μήκος του υπερεθνικού αυτοκινητόδρομου, πολλά εκ των οποίων κινούνται στο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας από Πολύμυλο έως Γρεβενά.

Η τεράστια αυτή κινητοποίηση έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού δεν έκλεισε κανείς δρόμος και δεν αποκλείστηκε ούτε ένα χωριό. Πάντως, σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, μήκους 2.500 χιλιομέτρων, στο δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς και σε ολόκληρη την Εγνατία οδό, από τον Έβρο έως την Ηγουμενίτσα, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται αυστηρά μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά.

Ειδικά μέτρα πάρθηκαν στην Εγνατία οδό. Στον κόμβο της Βέροιας η Τροχαία απαγόρευε τα αυτοκίνητα να κινηθούν προς Κοζάνη αν δεν φορούσαν αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά. Επίσης, με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τις νταλίκες και για οχήματα άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Ιωαννίνων – Βενέτικου.

Λόγω συνέχισης της κακοκαιρίας τα σχολεία σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Οι δήμοι Σερβίων – Βελβεντού, Βοΐου και Νεστορίου, ανακοίνωσαν ήδη ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Για τους υπόλοιπους δήμους οι ενδιαφερόμενοι γονείς και μαθητές θα πρέπει να περιμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις για να πληροφορηθούν αρμοδίως για το τι θα γίνει με τα σχολεία την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται ύφεση των φαινομένων και σταμάτημα της χιονόπτωσης, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει λιγάκι η θερμοκρασία. Μέχρι το Σάββατο μπορεί να καταγραφούν θερμοκρασίες έως και 5 με 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. Όμως και αυτή η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από την Κυριακή έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

 Αναλυτικά η κατάσταση στους δρόμους ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, είναι η παρακάτω:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα Α-29 (Εγνατίας – Καστοριάς), καθώς και σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας