Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Grevenobos antiquus – Νέα παγκόσμια ανακάλυψη στα Γρεβενά

Grevenobos antiquus – Νέα παγκόσμια ανακάλυψη στα Γρεβενά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Ένα νέο είδος μεγάλου βοοειδούς, μεγέθους ταύρου, ανακαλύφθηκε στη Μηλιά και του δόθηκε το όνομα Grevenobos προς τιμήν των Γρεβενών από την ειδική στα βοοειδή γαλλίδα παλαιοντολόγο Evelyne Cregut και την Ευαγγελία Τσουκαλά. H εργασία τους με το νέο γένος και νέο είδος δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Quaternary International τo 2017 μαζί με τη μελέτη των υπόλοιπων επτά αρτιοδάκτυλων (βοοειδών και ελαφοειδών) της Μηλιάς. Ως ολότυπος στα περίπου 250 δείγματα που αντιπροσωπεύουν το νέο αυτό βοοειδές, ορίστηκε το κρανίο με τα κέρατα, δείγμα που δώρισε στο Μουσείο της Μηλιάς ο Γιάννης Βλάχος.

Επίσης έγινε άλλη μία νέα ανακάλυψη με ένα νέο είδος χελώνας Testudo brevitesta από τον ειδικό Ευάγγελο Βλάχο και την Ευαγγελία Τσουκαλά που η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Papers in Paleontology το 2015 ανάμεσα σε μία απολιθωμένη νεροχελώνα και την τιτανοχελώνα 3.000.000 ετών που βρέθηκαν στη Μηλιά

Η πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας του ΑΠΘ από συνεργάτες και φοιτητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά είχε σκοπό τη συντήρηση των απολιθωμάτων του Μουσείου της Μηλιάς, καθώς και του ελέφαντα Elephas antiquus των Αμπελιών 200.000 ετών που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην σχολείου, στο οποίο προορίζεται να μεταφερθούν τα απολιθώματα του Μουσείου. Ορισμένα ευρήματα παρουσιάζουν παγκόσμια  μοναδικότητα, όπως οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα Mammut borsoni, οι οποίοι λόγω σπανιότητας και μεγέθους έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02μ., η δε όλη παλαιοντολογική έρευνα στα Γρεβενά βραβεύτηκε από το Βατικανό (βραβείο Giuseppe Sciacca), το Εξάλειπτρον κ.α..

Βέβαια δεν είναι η ιδανική τοποθέτηση των ευρημάτων, που πλέον ανήκουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ιδανική λύση θα ήταν ένα αυτοτελές Κέντρο Παλαιοντολογίας που θα στέγαζε τα πολύτιμα αυτά απολιθώματα. Η τεράστια επιστημονική αξία τους υπερτονίστηκε με την παρουσία 200 παλαιοντολόγων ειδικών στα προβοσκιδωτά από 40 χώρες, που το 2014 επισκέφτηκαν τα Γρεβενά και τη Σιάτιστα στο πλαίσιο του «6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα προβοσκιδωτά και τους συγγενείς τους» με απόλυτη επιτυχία.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team