Αρχική > Slider > Αντιδράσεις για καταπάτηση κοινοτικών βοσκοτόπων στην Ερμακιά

Αντιδράσεις για καταπάτηση κοινοτικών βοσκοτόπων στην Ερμακιά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ανάστατοι είναι και φέτος οι κάτοικοι της Ερμακιάς, Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας,  και δη οι κτηνοτρόφοι του χωριού, που βλέπουν να καταπατώνται οι κοινοτικοί τους βοσκότοποι από αγελαδοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι μετέφεραν τον Μάη κοπάδια με περισσότερα από 500 γελάδια για βοσκή στους πρόποδες του Βερμίου  όρους.

«Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από την Θεσσαλία έφεραν πάλι τα κοπάδια με τα γελάδια τους στους κοινοτικούς βοσκότοπους της Ερμακιάς, οι οποίοι μισθώνονταν παλαιότερα από την κοινότητα αλλά έχουν πάψει να ενοικιάζονται πλέον», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ερμακιάς, Δημήτρης Σακελλάρης, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr». Επισήμανε μάλιστα ότι παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις οχλήσεις oι καταπατητές εκείνοι σφυρίζουν αδιάφοροι, επικαλούμενοι ότι έχουν μισθωτήρια συμβόλαια με ιδιώτες για βοσκήσιμες εκτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ερμακιάς, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη και αν έχουν εάν έχουν συμβόλαια και δεν επικαλούνται συμβόλαια που είχαν παλαιότερα με ιδιώτες, «τα συμβόλαια αυτά προβλέπουν ότι επιτρέπεται η βόσκηση μικρών ζώων ( γιδοπρόβατων) και όχι σε μεγάλα ζώα, βοοειδή, όπως τα δικά τους».

«Όλο το χωριό διαμαρτύρεται για την καταπάτηση και κυρίως οι κτηνοτρόφοι της Ερμακιάς. Πρόκειται κυρίως για νέους κτηνοτρόφους που επένδυσαν στο χωριό και διαμαρτύρονται ότι Κοινότητα και δήμος Εορδαίας δεν κάνουμε τίποτε για την απομάκρυνση των καταπατητών από τους κοινοτικούς βοσκότοπους της Ερμακιάς όπου σημειώνεται  υπερβόσκηση», δηλώνει ο κ. Σακελλάρης.  Σημειώνει μάλιστα ότι για το θέμα της καταπάτησης έχει ενημερωθεί και το Αστυνομικό Τμήμα Πτολεμαΐδας, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό ακόμη να πάει στο χωριό, λόγω φόρτου εργασίας, για να διαπιστώσει την κατάσταση.

Ο κ.  Σακελλάρης εκφράζει ωστόσο ακόμα ένα παράπονο, λέγοντας: «Περιμέναμε μεγαλύτερη συμπαράσταση από τον δήμο μας καθώς είναι ενήμερος για την καταπάτηση, αλλά οι υπηρεσίες ακόμα ψάχνουν γραφειοκρατικά ζητήματα για να δουν πως θα χειριστούν το θέμα της καταπάτησης κοινοτικών εκτάσεων της Τ.Κ. Ερμακιάς». Διότι, όπως σημειώνει, « η Ερμακιά είναι από τα ελάχιστα χωριά που διαθέτουν κοινοτικό βοσκότοπο στο Βέρμιο, σε αντίθεση με τα περισσότερα χωριά που έχουν δημόσιους βοσκότοπους, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ψάχνουν ακόμα το θέμα και να έχουν χαθεί στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη