Αρχική > Slider > Επιβιώνουμε κοιτάζοντας αυστηρά το σήμερα – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Επιβιώνουμε κοιτάζοντας αυστηρά το σήμερα – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Το ότι επιβιώνουμε, ενώ οι ελληνικές δημόσιες δομές έχουν το χάλι που έχουν, οφείλεται αποκλειστικά στην ευσυνειδησία και το φιλότιμο μας. Στο φιλότιμο των αυτοδιοικητικών και των υπηρεσιακών οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να «βγάλουμε τη μέρα», αντιμετωπίζοντας της ανάγκες της καθημερινότητας. Πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτόν και κάποιες άλλες θυσιάζονται για να σταθούν αντάξιοι του κοινωνικού συνόλου. Τους το αναγνωρίζουμε και τους ευχαριστούμε για αυτό. Ας δούμε όμως και τη μεγάλη εικόνα.

Η μη παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΤΗΠ λόγω βλάβης στον ΑΗΣ Καρδιάς, καθήλωσε μια ολόκληρη πόλη και επιβάλλει τριτοκοσμικές συνθήκες, άγνωστο το για πόσο. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει το ότι όντως ζούμε μόνο για το σήμερα και δεν μελετάμε τις κοινωνικές ανάγκες σε βάθος εικοσαετίας, όπως ορίζουν οι διεθνείς πρακτικές. Πάμπολλα τα παραδείγματα: Βλάβες της ΔΕΗ, πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, κλείσιμο μονάδων μετά το 2020. Ας το παραδεχτούμε, κοιτάμε μόνο το σήμερα και για το αύριο λέμε «ποιος ζει ποιος πεθαίνει». Και επειδή αυτή η φράση έγινε της μόδας τα τελευταία πολλά χρόνια, φτάσαμε να κάνουμε την παροιμία πραγματικότητα και βλέπουμε την Πτολεμαΐδα να πεθαίνει. Και γιατί να μην πεθάνει άλλωστε αφού δεν φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες (όχι μόνο ενεργειακές) υποδομές για το αύριο.

Πριν από τριάντα περίπου χρόνια, υπήρξαν άνθρωποι στην περιοχή, οι οποίοι είδαν μακριά και συνειδητοποίησαν την ευκαιρία αξιοποίησης των ατμοηλεκτρικών μονάδων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και εισήγαγαν στην Ελλάδα την έννοια της Τηλεθέρμανσης. Δυστυχώς, οι διάδοχοι τους είναι πιο πρακτικοί. Λείπει από τη φιλοσοφία των αιρετών η διάθεση για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, καινοτομία, εισαγωγή νέων πρακτικών και εφαρμογή τους. Εφαρμογή με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών που έχει σήμερα η κοινωνία, αλλά και των αναγκών που θα δημιουργηθούν αύριο. Λείπει το όραμα, η ρομαντική αυτή λέξη την οποία καπηλεύτηκε η ξύλινη γλώσσα των μεταπολιτευτικών κομμάτων και την έχει ξεχειλώσει.

Φτάνει η καραμέλα της πρωτοπορίας της ΔΕΤΗΠ και της ΔΙΑΔΥΜΑ. Το ότι αναφέρουμε συνεχώς τα δύο αυτά παραδείγματα επί τόσα πολλά χρόνια, αποτελεί έμμεση παραδοχή από μέρους μας, ότι σε όλα τα άλλα είμαστε τελευταίοι. Ζητήστε να δείτε τον απολογισμό κάθε δημοτικής και περιφερειακής αρχής, τον απολογισμό κάθε κοινοβουλευτικής συνόδου. Θα εκπλαγείτε δυσάρεστα.

Φωτογραφίες: από το site της ΔΕΤΗΠ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.