Αρχική > Slider > Ενιαία απαλλοτρίωση και ανάπτυξη του ορυχείου ζητούν οι κάτοικοι της Αχλάδας – Ψήφισμα συμπαράστασης από το Π.Σ. και συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη

Ενιαία απαλλοτρίωση και ανάπτυξη του ορυχείου ζητούν οι κάτοικοι της Αχλάδας – Ψήφισμα συμπαράστασης από το Π.Σ. και συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενάντια στη «σαλαμοποίηση» των απαλλοτριώσεων του οικισμού, τάσσεται η Τοπική Κοινότητα Αχλάδας, οι κάτοικοι της οποίας ζητούν την ενιαία απαλλοτρίωση του οικισμού, προκειμένου να αναπτυχθεί το ομώνυμο λιγνιτωρυχείο.

Στο αίτημα αυτό η Τοπική Κοινότητα, η Συντονιστική Επιτροπή και οι κάτοικοι βρήκαν συμπαραστάτη το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αντιπεριφερειαρχών Φλώρινας και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Στέφανου Μπίρου και Κώστα Γέρου, αντιστοίχως, του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο και της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων της Αχλάδας με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, την προσεχή Δευτέρα 27 Μαρτίου, ώρα 1 το μεσημέρι. Στη συνάντηση οι αντιπεριφερειάρχες και τοπικοί φορείς θα αναπτύξουν το αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας και θα ενεχειρήσουν στον υπουργό το ψήφισμα συμπαράστασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Το ψήφισμα συνέταξε διαπαραταξιακή επιτροπή του Π.Σ. και σ’ αυτό αναφέρεται:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την αντίθεσή του στην  κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ξεχωριστά για τους τρεις οικισμούς της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας και ζητά:

Την άμεση ακύρωση των σχετικών αποφάσεων που έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Ταυτόχρονα αξιώνει την κήρυξη απαλλοτρίωσης για το σύνολο του οικισμού με μία απόφαση ΦΕΚ ως ενιαίου οικισμού.

Να σημειωθεί ότι για την Αχλάδα είχαν εκδοθεί δύο ΦΕΚ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη του ορυχείου. Ένα για τον κύριο οικισμό και για τον δεύτερο οικισμό και ένα ξεχωριστό ΦΕΚ για τον μικρό οικισμό «Γιουρούκι», προκειμένου να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Όμως οι κάτοικοι ζητούν ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, θεωρώντας ότι έτσι ο αγώνας τους για τις απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια για την μετεγκατάσταση θα είναι πιο αποτελεσματικός. Βεβαίως υπάρχει και εδαφολογική μελέτη η οποία ορίζει τον τρόπο εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, ενώ σημειώνει ότι η απαλλοτρίωση και η εκμετάλλευση του λγνιτωρυχείου πρέπει να γίνει ενιαία. Επίσης, η Τοπική Κοινότητα, η Συντονιστική Επιτροπή και η κάτοικοι ζητούν την εκκίνηση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στην Τοπική Κοινότητα με το οποίο οι κάτοικοι με πλειοψηφία τριών πέμπτων αποφάσισαν την μετεγκατάσταση του χωριού τους.

Πηγή φωτογραφίας: neaflorina.blogspot.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας