Αρχική > Slider > Εμπαιγμός για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης η τροπολογία της κυβέρνησης – Πυροσβέστες από τη Δ. Μακεδονία διαδηλώσαν στη Βουλή

Εμπαιγμός για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης η τροπολογία της κυβέρνησης – Πυροσβέστες από τη Δ. Μακεδονία διαδηλώσαν στη Βουλή

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

-Αντί για μονιμοποίηση που προβλέπει ο νόμος, τους ανανέωσε τη θητεία για τρία χρόνια

 

Δυναμικό παρών έδωσαν δεκάδες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης από τη Δυτική Μακεδονία, μαζί με συναδέλφους τους απ’ όλη την Ελλάδα, στο πανελλαδικό  συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στη Βουλή, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αγνοώντας τον ίδιο το νόμο που προβλέπει την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση με τη συμπλήρωση της πενταετούς θητείας, όσων πληρούν τα κριτήρια, προχώρησε απλώς σε τριετή παράταση της θητείας τους, καταστρατηγώντας τον ίδιο τον νόμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Σύμβασης Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Νίκο Καζαντζίδη, «κατεβήκαμε στην Αθήνα περίπου 65 πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας και ενώσαμε τη φωνή μας με συναδέλφους απ’ όλη τη χώρα, διαδηλώνοντας μπροστά στη Βουλή το αυτονόητο. Την μονιμοποίηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Είδαμε όμως έκπληκτοι την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, με την οποία παρατείνεται η θητεία μας για άλλα τρία χρόνια. Εδώ έχουμε μία ωμή καταστρατήγηση του νόμου».

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης αριθμούν 150 άτομα, εκ των οποίων οι 99 πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και αυτοδικαίως έπρεπε να μονιμοποιηθούν. «Η μονιμοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα καλύπτονταν όλα τα κενά της υπηρεσίας», υπογράμμισε ο Ν. Καζαντζίδης. Ωστόσο, πρόσθεσε «η τροπολογία μας βρίσκει αντίθετους, καθώς η νέα διάταξη προβλέπει τριετή παράταση, δημιουργώντας στο Πυροσβεστικό Σώμα υπαλλήλους τεσσάρων ταχυτήτων. Τους μόνιμους, τους πενταετείς, τους τριετείς και τους εποχικούς».

Με το συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή οι πυροσβέστες κατήγγειλαν ότι το εργασιακό τους μέλλον παραμένει σε ομηρία εξ’ αιτίας των πελατειακών σχέσεων της κάθε κυβέρνησης. Σε πανελλαδικό επίπεδο, από τους 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι περίπου 2.000 έπρεπε να μονιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον νόμο, ενώ για τους υπόλοιπους έπρεπε να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο, παρά τη ρητή δέσμευση από τον νόμο και το δίκαιο των πυροσβεστών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία Βουλή, βάσει της οποίας παρατείνεται μέχρι 3 έτη κατ’ ανώτατο όριο η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με ΠΔ, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται. Προβλέπεται επίσης ότι με ΚΥΑ μπορεί η κατά τα ανωτέρω ένταξη αυτών να γίνει και πριν από την παρέλευση της πενταετίας. Επίσης ορίζεται ότι απονέμεται στους ανωτέρω, με ΠΔ, αναδρομικά από 9-2-2017, ο βαθμός πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές αυτών.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το ergasianet.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας