Αρχική > Slider > Ξαναθέτουν θέμα επιλογής τόπου μετεγκατάστασης οι Μαυροπηγιώτες – Τους αγνοούν Δήμος & Περιφέρεια – Διχασμένο το χωριό, με 243 υπογραφές υπέρ της θέσης ΚΟΥΡΙ

Ξαναθέτουν θέμα επιλογής τόπου μετεγκατάστασης οι Μαυροπηγιώτες – Τους αγνοούν Δήμος & Περιφέρεια – Διχασμένο το χωριό, με 243 υπογραφές υπέρ της θέσης ΚΟΥΡΙ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Φωνή διαμαρτυρίας για την θέση μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής πλησίον του σημερινού οικισμού, κοντά στη νέα εθνική οδό Κοζάνης –Πτολεμαΐδας, υψώνουν οι μισοί τουλάχιστον κάτοικοι της Τοπικής αυτής Κοινότητας του δήμου Εορδαίας, η οποία  βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης λόγω ότι έχει πληγεί από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από 243 κατοίκους της Μαυροπηγής, οι οποίοι με υπόμνημά τους ζητούν να μετεγκατασταθεί ο οικισμός τους στην αρχική θέση που είχε επιλεγεί το 2009, στο “Κουρί” Πτολεμαΐδας, δίπλα στο νέο  οικισμό Κομάνου, καθώς η απόφαση εκείνη είχε ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι αντιδρούν ειδικότερα στη μετεγκατάσταση του οικισμού τους πλησίον του σημερινού οικισμού, στη θέση “Ρεμινλάρ” ή “Μαντριά” και πλησίον της νέας Εθνικής Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μελέτες και ενέργειες για τη μετεγκατάσταση στην εν λόγω περιοχή, και ζητούν να  συνεχιστούν οι εργασίες για την μετεγκατάσταση στην αρχική θέση, στο “Κουρί” έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε στις αρχές της περασμένη άνοιξης και συγκέντρωσε ήδη 243 υπογραφές κατοίκων. Το υπόμνημά τους  μάλιστα έχει επιδοθεί από τα μέσα Απριλίου τόσο στον δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη όσο και στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, αλλά δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής καμία απάντηση, όπως καταγγέλλουν.

Στο υπόμνημά τους αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«Με την με αριθμό 339/2009 απόφαση του Δήμου Εορδαίας και αφού προηγουμένως υπήρξε η συναίνεση της πλειοψηφίας των κατοίκων του Οικισμού Μαυροπηγής, αποφασίσθηκε η χωροθέτηση της περιοχής «ΚΟΥΡΙ», δίπλα στα όρια του νέου Οικισμού Κομάνου, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση του Οικισμού.

Στη συνέχεια υπήρξε μία πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων του Οικισμού για παραχώρηση θέσης προς μετεγκατάσταση στο αγρόκτημα Μαυροπηγής και στην περιοχή «Ρεμίναλαρ ή Μαντριά» κοντά στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και λήψη υπογραφών από κατοίκους οι οποίοι δεν αποτελούσαν πλειοψηφία.

Με το υπόμνημά μας αυτό όλοι οι υπογράφοντες, ζητάμε την προώθηση των εργασιών μετεγκατάστασης από τους αρμόδιους φορείς στην αρχικά επιλεγείσα και αποφασισθείσα θέση στην περιοχή «ΚΟΥΡΙ» Πτολεμαΐδας.»

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης αυτής, ο κ. Ιωάννης Ηλιάδης, το υπόμνημα αυτό υπογράφεται από την πλειοψηφία των Μαυροπηγιωτών: «Εμείς που υπογράφουμε το υπόμνημα είμαστε περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της θέσης μετεγκατάστασης του χωριού κοντά στη σημερινό οικισμό.» Διότι, όπως υπογραμμίζει, «η απόφαση αυτή δεν είχε ληφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων, γιατί προσήλθαν ελάχιστοι κάτοικοι στο τελευταίο δημοψήφισμα, ψήφισαν υπέρ της νέας θέσης (Ρεμινλάρ) μόνο 119 κάτοικοι και αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία του χωριού. Ενώ στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε αποφασιστεί με συντριπτική πλειοψηφία να πάμε στο “Κουρί” Πτολεμαΐδας είχε ψηφίσει πραγματικά όλο το χωριό.»

Στο ερώτημα τι θα γίνει που στο μεταξύ η θέση στο “Κουρί” προορίζεται πλέον για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων Φλώρινας, αλλά και για το γεγονός ότι στην περιοχή “Ρεμινλάρ” πλησίον του σημερινού οικισμού βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και κάποια έργα για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, ο κ. Ηλιάδης απαντά: «Ας έγιναν σχέδια και μελέτες, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Δεν μπορεί να γίνει χωριό εκεί, πάλι δίπλα στο ορυχείο. Το ορυχείο είναι ακριβώς απέναντι. Κανείς δεν θέλει να πάει εκεί. Και στην ανάγκη ας κάνουν δύο οικισμούς. Έναν στο “Ρεμινλάρ” και έναν στο “Κουρί”.»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη