Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μπακλαβάς Παραδοσιακός

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μπακλαβάς Παραδοσιακός

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

 

Ένα πεντανόστιμο γλυκό ιδιαίτερο σε γεύση και υφή, γίνεται σε πολλά και διαφορετικά σχέδια, κόβεται τρίγωνα, τετράγωνα, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή και με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκι Αιγίνης. Στη συγκεκριμένη συνταγή βγαίνει διπλάσιος σχεδόν από ότι συνήθως μια και χρησιμοποιούμε 30 και βαλε τραγανά φύλλα γεμιστά με καρύδια!!!!

Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. Λαμπρινή Κωστάκογλου.

 

 

Υλικά:

  • 1 κιλό φύλλα για μπακλαβά
  • 700 γρ. καρύδια
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλλα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Ξυλάκια γαρύφαλλα
  • Καλαμποκέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτάλες σούπας γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζουν, τα βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τα καρύδια τα οποία τα έχουμε περάσει από το μούλτι προσέχοντας να μην τα κάνουμε σκόνη, την ζάχαρη, την κανέλα και την φρυγανιά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας και αφού λαδώσουμε πολύ καλά τον πάτο και στα πλάγια στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα, λαδώνοντας κι αυτά ένα-ένα (στη συγκεκριμένη διάσταση το φύλλο ταιριάζει ακριβώς στο ταψί). Με ένα κουτάλι ή και με το χέρι μας πασπαλίζουμε με λίγη  γέμιση (2-3 κουταλιές) και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο, λαδωμένο φυσικά. Επαναλαμβάνουμε εναλλάξ την ίδια διαδικασία (λαδώνουμε – φύλλο – γέμιση) μέχρι να τελειώσουν ομοιόμορφα τα υλικά. Για το τέλος κρατάμε 3 με 4 φύλλα και τα τοποθετούμε ένα ένα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα, προς το εσωτερικό του ταψιού.

Ραντίζουμε το γλυκό με νερό και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε σε διαγώνιες και παράλληλες λωρίδες, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Το μαχαίρι μας προσέχουμε να μην φτάσει τον πάτο του ταψιού, αλλά να φτάσει ελάχιστα πιο πάνω. Σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε καρφώνουμε ένα καρφάκι γαρύφαλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για μια 1 ½ ώρα ανάλογα το φούρνο μας.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα και με προσοχή με το κρύο πλέον σιρόπι.

Καλή μας όρεξη !!!

Tips:

  • Όταν χαράζουμε το γλυκό προσέχουμε να μη σέρνουμε το μαχαίρι γιατί τσαλακώνονται τα φύλλα μας.
  • Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσουν τα φύλλα όταν τον σιροπιάσουμε. Δεν το κόβουμε ποτέ αν δεν σιροπιαστεί καλά.

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email:  aretismageiremata@gmail.com

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team

Open

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ

Close