tsakmakidis

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ DR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

January 4, 2013 στις 12:00 am

Δεν είναι η πρώτη φορά, που θα αναφερθούμε στην προσφορά των εργαστηρίων Διαγνωστικής Ιατρικής ΥΓΕΙΑ, και την έντονη δραστηριότητα του Ιατρού Ακτινολόγου Δημήτριου Πατσινακίδη.
Η περιοχή μας είχε το προτέρημα, να σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, αφού ο παραπάνω γιατρός ανάλωσε όλη τη ζωή του, και επένδυσε όλους τους κόπους του εδώ, λειτουργώντας συμπληρωματικά και παράλληλα με τη δημόσια υγεία, στην οποία κάλυψε μεγάλα κενά.
Η υψηλού επιπέδου διαγνώσεις, με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και την συνεχή ενημέρωση επί των νέων εξελίξεων, γλίτωσε τους Δυτικομακεδόνες από άσκοπες μετακινήσεις και πολλές φορές υπήρξε έγκαιρη και σωτήρια αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Από το έτος 2006 ανέπτυξε το ακτινολογικό τμήμα στο οποίο εγκαταστάθηκαν τα πλέον προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα ακτινοδιαγνωστικής και υπερηχοτομογραφίας μεταξύ των οποίων και ψηφιακός μαστογράφος CR.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους είναι σε λειτουργία το πλήρες τμήμα της πυρηνικής ιατρικής.
Προ διμήνου πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη πρωτοποριακό άλμα.
Λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις ΥΓΕΙΑ ο πρώτος ψηφιακός μαστογράφος τομογράφος DR στην Ελλάδα, εκτός της πρωτεύουσας Αθήνας, με την διεθνή ονομασία «tomosynthesis».
Ακόμη στις εγκαταστάσεις ΥΓΕΙΑ – Μαγνητική Διάγνωση εφαρμόζεται η πρόσφατη διερεύνηση των παθήσεων με την ελαστογραφία και πραγματοποιούνται ήδη:
- Βιοψίες μαστού με λεπτή βελόνα FNA.
- Βιοψίες μαστού με βελόνα μεγάλου διαμετρήματος core biopsy.
- Προεγχειρητικό εντοπισμό μη ψηλαφητών βλαβών μαστού με σύρμα οδηγό.
- Βιοψίες θυροειδούς με λεπτή βελόνα FNA.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για έγκαιρη διάγνωση , που σημαίνει τη διατήρηση του στήθους και την σωτηρία της ζωής.
Η έγκαιρη διάγνωση, με ετήσια προληπτική μαστογραφία σώζει ζωές.
Η προληπτική μαστογραφία παίζει ρόλο – κλειδί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη του 1-3 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων.
Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς γίνεται στα 35 έτη, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση ή και νωρίτερα εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
Μετά τα 40, η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες 35-55 ετών.
Στη διάρκεια της ζωής 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει (εμφανίσει) καρκίνο του μαστού.
Η ψηφιακή μαστογραφία συνέβαλε ουσιαστικά στην καλύτερη απεικόνιση του μαστού με αποτέλεσμα την ανάδειξη περισσότερων βλαβών.
Η ψηφιακή μαστογραφία – ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ- δημιούργησε την νέα επανάσταση στην απεικόνιση του μαστού.
Διότι
Με την τομοσύνθεση η ψηφιακή μαστογραφία γίνεται τρισδιάστατη.
Απεικονίζει τον μαστό σε υπέρλεπτες τομές πάχους 1mm.
Δεν επιβαρύνει τον μαστό με επιπλέον ακτινοβολία διότι έχει χαμηλή δόση, μικρότερη ή ίση με αυτή μιας ψηφιακής μαστογραφίας.
Αναδεικνύει πολύ περισσότερες βλάβες γενικώς, αλλά ιδιαίτερα σε πυκνούς μαστούς.
Βοηθά στον πληρέστερο χαρακτηρισμό και τη ταυτοποίηση μιας βλάβης αναλύοντας την σύσταση και το περίγραμμά της.
Βοηθά στην ανάλυση μιας ύποπτης βλάβης και τη διάκριση εάν είναι πραγματική ή αν πρόκειται για συμπροβολή φυσιολογικών δομών του μαστού.
Βοηθά στην καλύτερη εκτίμηση κατανομής των μικροεπασβεστώσεων και τον χαρακτηρισμό τους.
Περιορίζει την ανάγκη για συμπληρωματικές λήψεις μαστογραφίας ή μαγνητικής μαστογραφίας και ελαττώνει τον αριθμό άσκοπων βιοψιών του μαστού.
Επιπλέον η ελαστογραφία του μαστού
Επιτρέπει την μέτρηση της σκληρότητας των ιστών.
Προσθέτει πληροφορίες στην ανάλυση της σύστασης των ιστών.
Προσεγγίζει την “εικονική βιοψία”
Βοηθά να πλησιάσουμε την ιστολογική διάγνωση.
Κατευθύνει την βιοψία στους πλέον παθολογικούς ιστούς.
ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η πυρηνική ιατρική είναι μια σύγχρονη ειδικότητα της ιατρικής, η οποία χρησιμοποιεί ανοιχτές πηγές ακτινοβολίας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Στις διαγνωστικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται ραδιοϊσότοπα τα οποία χορηγούνται σε πολύ χαμηλές ασφαλείς δόσεις και εξασθενούν σε σύντομο χρόνο.
Το ραδιοϊσότοπο συγκεντρώνεται στο υπό εξέταση όργανο (θυροειδής, οστά, νεφροί, καρδιά κλπ) και εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, την οποία ανιχνεύει εξειδικευμένο μηχάνημα (γ-camera) δίνοντας το σπινθηρογράφημα.
Οι σπινθηρογραφικές εικόνες που λαμβάνονται από όλο το σώμα ή τα επιμέρους όργανά του, διαφέρουν από τις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις, διότι παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σε σχέση με τη λειτουργία των οργάνων,
την αιμάτωση και το μεταβολισμό τους.
Οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής είναι κατάλληλες για τον συχνό περιοδικό
έλεγχο των ασθενών.
Οι διαγνωστικές εφαρμογές διακρίνονται σε in vivo (παρουσία του εξεταζόμενου) και σε in vitro ( σε βιολογικά υγρά του σώματος π.χ αίμα, ούρα).
Το Υγεία Μαγνητική Διάγνωση ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της υγείας εγκατέστησε μια υπερσύγχρονη τομογραφική (δηλαδή με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον εξεταζόμενο) δικέφαλη γ-camera της εταιρίας Philips. Συγκεκριμένα διαθέτει, την γ-camera BRIGHTVIEW, δύο κεφαλών μεταβλητής γωνίας, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει εικόνες της πρόσθιας και οπίσθιας αλλά και της δεξιάς και αριστερής επιφάνειας του σώματος αντίστοιχα, με υποδιπλασιασμό του χρόνου συλλογής των δεδομένων σε σύγκριση με τις συμβατικές γ-camera μιας κεφαλής και με την τεχνολογία της αυτόματης ανάγνωσης και εφαπτομενικής κίνησης στην επιφάνεια του εξεταζόμενου.
Στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής του Υγεία Μαγνητική Διάγνωση, χάρη στις τομογραφικές δυνατότητες της δικέφαλης γ-camera που διαθέτει, είναι δυνατή η λήψη τομογραφίας εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT).
Η λήψη τομών των απεικονιζόμενων οργάνων, διευκολύνει την απόκτηση πληροφορίας από το βάθος των οργάνων, πράγμα όχι και τόσο εφικτό με την επίπεδη σπινθηρογράφηση.
Η δικέφαλη γ-camera είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο ταχυτήτων ηλεκτρονικών υπολογιστών με εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό τύπου Jetstream, που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες επεξεργασίας και απεικόνισης των δεδομένων.

ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IN VITRO
Λειτουργία Θυροειδούς
Τ3
Τ4
FREE T3
FREE T4
TSH
ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (TG)
ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΣΩΜΙΑΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ (Anti TPO)
ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ (Anti Tg)
ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΕΑ TSH (Trab)

Αναπαραγωγική Λειτουργία
FSH
LH
ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ (17-b-E2)
ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ
ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ
DHT
17-OH ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ
DHEA
DHEA-S
Δ4 ΑΝΡΔΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ
SHBG
B-HCG
ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL)

Καρκινικοί Δείκτες
CEA
CA 15-3
CA 125
CA 19-9 AFP
TOTAL PSA
FREE PSA
CA 50
CA 72.4
TPA
ΧΡΩΜΟΓΡΑΝΙΝΗ

Οστικός Μεταβολισμός
ΟΣΤΕΟΚΑΛΣΙΝΗ
PTH
ΚΑΛΣΤΙΝΟΝΗ
250ΟΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3

Διάφορες Εξετάσεις
ΡΕΝΙΝΗ
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ
ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ
ACTH
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH)
ΣΩΜΑΤΟΜΕΔΙΝΗ C (IGF-1)
IGFBP3
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

Τέλος όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων RIA/IRMA είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, διότι η μέθοδος επεξεργάζεται και αναλύει τα μόρια της υπό εξέταση ουσίας. Καμία άλλη μέθοδος δεν φτάνει σε αυτό το βαθμό ακριβείας.