Αρχική > Ptolemeos Plus > Εμφανίστηκε και στα Mac ο “ιός της Αστυνομίας” και ζητά 300 δολάρια για λύτρα
mac-malware

Εμφανίστηκε και στα Mac ο “ιός της Αστυνομίας” και ζητά 300 δολάρια για λύτρα

mac-malware

Ένα νέο κρούσμα ransomware εμφανίστηκε τρομοκρατώντας τα θύματα πως ο υπολογιστής τους κλείδωσε από το FBI, αλλά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως τώρα, προσβάλλει το OS X και όχι τα Windows.

Τα ransomware, αποκλείουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους φακέλους ή και λειτουργίες των υπολογιστών που μολύνουν, και κατόπιν ενημερώνουν τους χρήστες πως το PC τους το “κλείδωσε” η Αστυνομία, το FBI ή και η CIA, και για να επανέρθει στην κανονική του κατάσταση απαιτείται η καταβολή ποσού συνήθως 100 δολαρίων ή ευρώ.

Η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφαλείας Malwarebytes έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας πως οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν μία ευπάθεια του browser Safari για να μολύνουν τα συστήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη των χρηστώνυποτίθεται πως προέρχεται από το FBI, το οποίο ανίχνευσε πως ο χρήστης βλέπει ή διακινεί παράνομο πορνογραφικό υλικό και “κλείδωσε” το σύστημα…

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ο “ιός της Αστυνομίας” όπως ονομάζεται άτυπα το συγκεκριμένο malware, ζητά από τους χρήστες για “λύτρα” όχι το σύνηθες ποσό των 100 δολαρίων αλλά 300 δολάρια για να αποφύγουν υποτιθέμενες διώξεις και να ξεκλειδώσουν τον υπολογιστή τους.

Πριν μερικές εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τη συγκεκριμένη απάτη, αφού υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα.

e-pcmag.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team

Όπου και αν βρίσκεσαι, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου το τηλέφωνο και το email του e-ptolemeos.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το μήνυμά σου, την καταγγελία σου.
Τηλ. 2463055455 - e-mail: ptolemeos@e-ptolemeos.gr