Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Απόπειρα αποδόμησης της Ορθοπεδικής

ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Απόπειρα αποδόμησης της Ορθοπεδικής

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Άλλη μία κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας βρίσκεται στο στόχαστρο της διοίκησης των ενοποιημένων πλέον νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, μετά την απόφαση για μεταφορά της Ωτορινολαρυγγολογικής του κλινικής στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.

Και μπορεί να μην πρόκειται για μεταφορά κλινικής από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά η απόφαση- και μάλιστα ομόφωνη- που έλαβε η διορισμένη κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων στις 28 Αυγούστου (απουσίαζε η μοναδική εκπρόσωπος από την Εορδαία) για επιστράτευση των ορθοπεδικών του Μποδοσάκειου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εφημεριών της Ορθοπεδικής του Μαμάτσειου, απειλεί να δώσει την χαριστική βολή στην Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου. Διότι, ήδη εδώ και 4 μήνες οι ορθοπεδικοί του Μποδοσάκειου καλύπτουν τις εφημερίες της Ορθοπεδικής του νοσοκομείου Φλώρινας, καθώς διαθέτει έναν και μοναδικό ορθοπεδικό. Το κυριότερο όμως είναι ότι μια τέτοια αποψίλωση γιατρών αποδομεί στην ουσία και οδηγεί σε διάλυση την Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου: μια Ορθοπεδική κλινική η οποία είναι η μοναδική στην περιφέρεια στην οποία πραγματοποιούνται περί τα 1000 χειρουργεία ετησίως, υπερδιπλάσια από όσα σε όλες τις Ορθοπεδικές όλων των άλλων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας μαζί. Σημειωτέον ότι πριν 2-3 χρόνια τα χειρουργεία της Ορθοπεδικής ξεπερνούσαν τα 1300 ετησίως, αλλά μειώθηκαν αναγκαστικά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, καθώς το Μποδοσάκειο διαθέτει μόλις 3 αναισθησιολόγους. Μια κλινική η οποία είναι η μοναδική (εκτός Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων) η οποία κάνει αρθροσκοπική χειρουργική και αθλητικές κακώσεις, με 200 επιστημονικές ανακοινώσεις και διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 15 ορθοπεδικά ιατρεία την εβδομάδα. Διαλύουν μάλιστα τη μοναδική ορθοπεδική κλινική στη Δυτική Μακεδονία η οποία δίνει 3 χρόνια ειδίκευση ορθοπεδικής και τραυματιολογίας ενηλίκων και παλεύει να εγκριθεί και η ειδίκευση στην παιδοορθοπεδική, που “πάγωσε” όμως λόγω περικοπών των μνημονίων.
Με τον όγκο εργασίας της συγκεκριμένης Ορθοπεδικής κλινικής θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 6 ειδικοί ορθοπεδικοί στο Μποδοσάκειο, αλλά υπάρχουν μόνο 4 ειδικοί και 4 ειδικευόμενοι.
Με την απόφαση όμως της διοίκησης των νοσοκομείων Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο δεν λύνονται τα προβλήματα στις άλλες υποστελεχωμένες ορθοπεδικές, αλλά καθίσταται προβληματική και η μοναδική ορθοπεδική κλινική στην οποία προσφεύγουν οι κάτοικοι ολόκληρης της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Και μάλιστα την ώρα που οι γιατροί της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους λόγω του φόρτου εργασίας, τούς ζητείται να κάνουν κι άλλες εφημερίες τις οποίες μάλιστα και δεν θα πληρωθούν ποτέ.
Άμεση ήταν λοιπόν η αντίδραση των γιατρών της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου, Κων/νου Θεοδωρίδη, Αναστάσιου Κοντούδη, Νικόλαου Σαμαρά και Μιλτιάδη Κύρου, με το που τους κοινοποιήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Μαμάτσειου- Μποδοσάκειου γι α κάλυψη εφημεριών και στην Ορθοπεδική του Μαμάτσειου. Κατέθεσαν κοινή έγγραφη ένσταση στην απόφαση αυτή, στην οποία τονίζουν ότι η απόφαση αυτή για μετακίνηση ειδικών ιατρών προς το νοσοκομείο Κοζάνης «θα διαταράξει την λειτουργία μιας κλινικής που μπορεί και θα δημιουργήσει δύο κλινικές που δεν μπορούν». Ταυτόχρονα ενημέρωσαν ότι θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση που η διοίκηση επιμείνει στην απόφασή της, σημειώνοντας: «Θέλουμε όμως να ξέρετε ότι τα πάντα καταστρέφονται με τυχόν αιτήσεις παραιτήσεων, δημοσιεύσεων και τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων».

katsinas xristos nea
Την αντίδρασή του για την απόπειρα διάλυσης της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου εκφράζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), Χρήστος Κατσίνας. «Δεν μπορεί να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία μιας κλινικής με τεράστιο όγκο εργασίας, να διαλύουν δηλαδή και τη μοναδική Ορθοπεδική της Δυτικής Μακεδονίας που επιτελεί αξιοθαύμαστο έργο για να καλυφθούν οι εφημερίες σε γειτονικά νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα. Η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνουμε οι νοσοκομειακοί γιατροί: Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, διότι δεν μπορεί με τέτοιες μεθοδεύσεις, μοιράζοντας τη φτώχεια, να επιχειρούν να λύσουν το πάγιο πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιφέρειας».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team